Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA - Brian Jay Jones - George Lucas / Galaxisokon innen és túl

2018. május 23. - VargAda

4167460_5.jpg1977. május 25-én, mindössze harminckét amerikai filmszínházban bemutattak egy független science-fiction filmet, amely szűkös anyagi keretből, komoly nehézségek árán született. Egy jóformán névtelen rendező álmodta meg, vetette papírra és forgatta le, akit George Lucasnak hívtak. A Csillagok háborúja pillanatok alatt világszerte tömegeket vonzott, és megdöntött minden korábbi bevételi rekordot. Az űrmítosz generációkon átívelő népszerűsége azonban nem Lucas egyedüli filmtörténeti érdeme: neki köszönhetjük Indiana Jones ikonikus alakját, valamint hogy a filmipar forradalmasította a speciális effektusokat, a mozifilmek hangzásvilágát, és út nyílt egy újfajta forgalmazás irányába.

A hírhedten zárkózott, öntörvényű és kontrollmániás rendező életrajzi kötete hol felemelő, hol provokatív magánéleti és szakmai eseményeken keresztül mutatja be, hogyan bontakozott ki ez a korszakalkotó karrier, és miként formálták Lucas jellemét olyan alkotó- és pályatársak, mint Francis Ford Coppola, Steven Spielberg vagy Harrison Ford.

Halhatatlan hőseihez hasonlóan George Lucasnak a filmvilágra gyakorolt hatása a mai napig töretlen. Egyedülálló karrierje és az a bizonyos messzi-messzi galaxis most végre kézzel fogható közelségbe kerül.

pficzj1c1fiqzcgb6k59.jpg

KIADÓ: BOOKLINE KÖNYVEK / OLDALSZÁM: 619 / KIADÁS ÉVE: 2017 /
MŰFAJ: ÉLETRAJZ / FORDÍTOTTA: VARRÓ ATTILA

Nagyon szeretem az életrajzi könyveket, mindig is imádtam, mert más emberek életéből nagyon sokat lehet tanulni, és George Lucas élete is tele van tanulsággal. Az ő élete mindig nagyon érdekelt, csak még nem találtam meg az igazit, azt a könyvet, amely elkalauzol benne. Amikor a Bookline Könyvek gondozásában megjelent Brian Jay Jones könyve, tudtam, hogy ezzel nem lehet mellényúlni.

Igazam lett.

A könyv, bevallom, nem éppen táskabarát, mert nem könnyű, súlyra. Elsőre tetszett, hogy kemény borítója van a könyvnek, majd hogy George Lucas életének fontos képei is megtalálhatóak benne. Viszont a közel 100 oldalas védjegyzetek, majd a név- és tárgymutatók igazán meglepetek, annak ellenére, hogy maga a könyv 520 oldal.

Fontos megemlíteni, hogy ez a könyv nem hivatalos életrajz, annak ellenére, hogy három évig készült. A hitelességet az író alapos kutatómunkával bizonyította, és időrendbe szedte George Lucas életének minden pontját. A gyerekkortól az autóbalesetig, ami gyakorlatilag megváltoztatta az egész életfelfogását, majd az egyetemi munkáit és azok nehézségeit, barátságokat, kapcsolatokat, üzleti kapcsolatokat, a nagy életműig, ami George Lucas életének legfőbb mozgatórugója. Az író idézett cikkekből, interjúkból, és még pár baráttal is le tudott ülni beszélgetni, mert maga George Lucas nem nyilatkozott.

Lucas talán nem értékelte, sőt nem is volt tisztában vele, de édesapjától- és Dagobert bácsitól – jól megtanulta a leckét: gondolkodj másként, higgy a sikeredben, és ha teheted, fektess magadba. És mindig fizesd ki a tartozásaidat”

Ahogy a zenei életben is volt egy olyan sikercsapat / előadók – Michael Jackson, Madonna, Prince, Sting - úgy  George Lucas generációja is óriási mérföldköveket tett le, és alakította át a filmiparról addig gondolt és vélt változásokat, aminek részesei voltak Steven Spielberggel, Francis Ford Coppolával.

Nyomon lehet követni, ahogyan változik a filmezés, és milyen ütemben idézték elő az újításokat, a digitális mozi felemelkedését, a Dolby surround hangzásig. Ami nekünk ma már teljesen természetes, de régebben el sem tudták volna képzelni a moziba járók, hogy ez mit is jelent, és milyen élménnyé tudja varázsolni a filmeket. Továbbá hogyan változott meg a mozi és a televíziózás kapcsolata.

„A filmezés igen fájdalmas élmény!” – jelentette ki Lucas a Csillagok háborúja-forgatás idején”

Engem nagyon meglepett, hogy milyen kapcsolatai voltak George Lucasnak. Egyik mentora, majd barátja, és riválisa nem más volt, mint Francis Ford Coppola, vagy éppen Steven Spielberg. De voltak még olyan meglepetések, hogy milyen filmekben működtek közre, hogyan született meg a Csillagok háborúja vagy éppen az Indiana Jones alkotta világ, de még dolgozott Michael Jacksonnal is. Voltak sikerek, bukások, felemelkedések és mélyrepülések, egy olyan embertől, aki utált írni!

A könyv végére kiderült számomra az is, hogy George Lucas egy maximalista, és zseniális művész, aki nagyon hamar rájött, hogy miként lehetséges a filmeken túl is vállalkozásokat életre kelteni, és megalapozni vele a jövőjét. De néha az is eszembe jutott, hogy a maga nemében ez az ember teljesen örült, aki makacsul megy a maga feje után… mindenáron. Remek érzékkel készítette el filmjeit, és okosan építette fel a világot, amiért annyit küzdött… de a másik oldalon kiderült, hogy cukorbeteg lett már fiatalon, elvált első feleségétől, 3 örökbefogadott gyermekét pedig egyedül nevelte fel, mint >>egyedülálló anya<<, és a saját boldogságára nagyon sokat kellett várnia.

Ami engem, mint édesanyát megfogott, és várom, hogy egy ilyen csoda meg tudjon születni kis hazánkban is, pedig nem volt más mint:

…a Lucasfilmet a legjobb cégek közé sorolta a dolgozó anyák szempontjából: döntésüket a két óvodával, a rugalmas munkaidővel, a családtagjaikat ápoló alkalmazottak fizetett szabadságára vonatkozó intézkedésekkel és az élettársakra kiterjedő betegbiztosítással magyarázták.”

Ezt a könyvet ajánlom azoknak, akik azt hiszik néha, hogy semmi nem sikerül, amibe belefognak… nagyon sok tanulságot és erőt lehet nyerni egy olyan ember életéből, életművéből, aki egy teljes univerzumot alapított meg, és engedte, hogy ennek a mesének mi is a részesei lehessünk… mert az erő velünk van!

VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr6513996592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása