Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: Barbara Dee - Ne kavarj, Francesca!

2018. augusztus 25. - VargAda

pink-ne-kavarj-francesca.jpgMintha földrengés rázta volna meg Evie (13) életét, amióta Francesca a szomszédba költözött. Ez a vadóc lány őrült cuccokat aggat magára, és kizárólag olyasmit csinál, amit fontosnak érez. A házi feladat persze nem tartozik ebbe a kategóriába. Francesca (saját bevallása szerint) pontosan tudja, ki mire vágyik, és semmi rossz nincs abban, ha valaki (mondjuk, ő maga) a színfalak mögül irányítja az eseményeket. Még ha ehhez időnként lopásra, hamisításra vagy némi lódításra van is szükség.

A mindig kötelességtudó Evie hol elbűvölve, hol elborzadva nézi, mi sül ki a közös terveikből. De az is biztos, hogy az élet már nem lesz olyan unalmas, mint korábban…

Fordulatos és vicces történet egy szenvedélyes hazudozó amazon és egy földhözragadt, de kiemelkedni vágyó lány különleges barátságáról. Különösen, miután belép a képbe a fagyizó dögös pultosfiúja…

KIADÓ: MÓRA KÖNYVKIADÓ/ OLDALSZÁM: 214 / KIADÁS ÉVE: 2017 /
MŰFAJ: IFJÚSÁGI / FORDÍTOTTA: Magyari Andrea 

A PINK könyvekre jellemzően, ennek a kötetnek a borítója is igazán csajos lett. 

A történet viszont eltér a Katica lányok történetétől, mert középpontban nem a szerelem, hanem a kapcsolatok miértjei állnak. Persze vannak benne helyes fiúk, de Evie és Francesca kapcsolatában nem ők a kizárólagos mozgató rugók. 

Adott egy szerény lány Evie, aki éli barátnőivel a saját kis világát, amíg a szomszédjukba költözik Francesca, aki felborítja a mindennapokat, és rengeteg bonyodalom történik velük. Megismerjük a lányok családját, kapcsolati rendszerüket, kiderül, hogy ég és föld viszonyban állnak egymással és a világgal. De ezért is értjük meg, hogy milyen nagy lépés Evie részéről a változás, amint később Francesca is közelebb kerül, és elindít valamit a lányok között. Megismerjük a kételkedést, a bizalom alapjait, és erre fontos hangsúlyt fektet a könyv. 

“... minél többet gondolkodom azon a káoszon, amit múlt ősszel összehoztunk, annál biztosabban tudom, hogy Francesca végül is megszabadított valamitől. “

 Sokszor felnevettem, mert a párbeszédek nagyon érthetőek, amolyan fiatalosak. A lányok mindent túlkomplikálnak, és csak később derül ki, hogy sok mindent a háttérben Francesca irányít, amit jóindulatból tesz, de többet nem árulhatok el. 

A könyv könnyed, a fiatalok számára közérthető. A szereplők szerethetők, közeliek, pont olyanok mint akik az utcánkban is lakhatnának, osztálytársunk lehetnének. A történet bonyolult, mint egy nagy puzzle, de a végén minden a helyére kerül. Tanulságot hordoz a kapcsolatokról, barátságról, előítéletekről, tele sok-sok fordulattal és persze titokkal.  

“Néha muszáj egy kis lökést adni az életnek.”

Ajánlom ezt a könyvet olyan fiataloknak, akik szeretik a szenvedélyes, fordulatos, történeteket. 

Olvassátok szeretettel,
VargAda 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr9114190031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása