Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: Gróh Ilona - Jöjj ki napocska! - játékok, versek, dalok bölcsödéseknek

2018. november 04. - VargAda

jojj-ki-napocska.jpg“Gróh Ilona elismert és népszerű zenei-nevelési programja, a Ringató számos családi dalos- és mesekönyv alapja. A Ringató-könyvek sora most új gyűjteménnyel bővül, amely a bölcsődések, az őket nevelő családok és a velük foglalkozó szakemberek javát szolgálja. Gróh Ilona a módszertani alapelvek közreadása mellett számos olyan szöveget és dalt tartalmaz, amelyek által az új kötet, a Jöjj ki, napocska! az otthoni és a bölcsődei zenei nevelés alapműve lehet.

A népszerű Ringató-könyvek után itt a várva várt friss antológia, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint dalokat és verseket tartalmaz, letölthető hanganyaggal.

A könyv egyszerre nyújt fejlesztő szórakozást a kisgyermekes családoknak, és foglalja össze a bölcsődei zenei, anyanyelvi és irodalmi nevelés anyagát.

Gróh Ilona bevezetőjében módszertani útmutató olvasható, a gyűjtemény dalainak éneklését pedig letölthető zenei anyag segíti.

A Ringató-foglalkozásokról jól ismert játékok, mondókák és hangutánzók mellett a kötetben helyet kaptak többek között Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve Varró Dániel, Nyulász Péter, Tóth Krisztina és még sok kiváló költő legkisebbeknek szóló művei is.”

KIADÓ: KOLIBR KÖNYVKIADÓ | OLDALSZÁM:160 | KATEGÓRIA: Gyermek és ifjúsági | MEGJELENÉS: 2018

Én nagyon szeretem a Ringató könyveket, és magát a kezdeményezést, amit Gróh Ilona és az őt körülvevő zenészek a zászlójukra tűztek. Szerintem az a munka, hogy életben tartják a népdalok és versek világát, hagyományőrzés a következő generációnak.

Van aki imádja a Ringató könyveket, cd-ket, és van, akit a világból is ki lehet kergetni vele. Nálunk, ha nem cd-ről szólnak a dalok, vagy én, vagy a nagymama énekel a lányomnak, aki lassan de biztosan meg is tanulja őket. A zene szeretete persze alap nálunk, hiszen engem is rángattak állandóan énekkari probákra, pedig akkor nem szerettem.

img_20180922_111205.jpgA könyvbemutatón döbbentem rá, hogy milyen csodaszép hangja van Gáll Viktória Emesének. Rengeteg gyermekkel érkeztek szülők, és olyan energiát adott a daloknak a közös éneklés, hogy a bőrömön is futkosott a hideg. Sajnos az a Ringató esemény, ahova mi látogattunk el, nem volt a legjobb, és nem mertem elmenni többet a lányommal, mert senkinek nem tesz jót, ha végigüvölti a dalokat. Gáll Viktória előadására azonban biztosan el fogom vinni, akinek a hangját az interneten is meg lehet hallgatni. Örültem annak is, hogy sok bölcsődei, óvodai munkatárs is részt vett az eseményen.

Megjelent 2018-ben egy olyan könyv, amihez először nem adtak cd-t, hanem a dalokat le lehetett tölteni a könyvben található linkről, amihez nem kellett még egy email címet sem megadni. Az előadók Gáll Viktória Emese és Venczel Mónika, akiket nagyon jó hallgatni.

Persze jöhet a kérdés, mikor énekeljünk a gyerekünknek? Én már, mikor a pocakomban volt, akkor is énekeltem neki, és másfél évig egy bizonyos dalra sikerült mindig elaltatnom. Igényli is az éneklést, ezért nem is lehet más opció, mint tanulni a régi gyerekdalokat, amiket a Jöjj ki napocska! című könyvvel kaphatunk.

A könyv felépítése az első részben - aminek hanganyaga megtalálható az interneten - ölbeli játékok, mondókák, huncutkodók gyűjteménye.

A második fejezetben csak dalokat hallunk, összesen 84 számot tartalmaz.

A harmadik fejezetben érkeznek a versek a nagy generációtól - a mai költőktől, amiket meg lehet tanítani már bölcsődéseknek. Altatódalok, nyelvtörők, ünnepségekre szép rövid versek.

A negyedik fejezetben furulyaiskola olvasható. Ez azért is izgalmas, mert a keresztfiam kapott furulyát, és rengeteg helyre elmentem, hogy találjak az ő korosztályának megfelelő könyvet, amiből megtanulhat furulyázni. Nagyon megörültem, hogy ebben a könyvben lépésről lépésre (hogyan szólaltassa meg a furulyát, olvasó gyakorlatok) vezetik be a tanulás folyamatába rajzok segítségével.

Tetszett, hogy a borító színeit találtam a könyv belsejében lévő grafikákon. Sem nem túl rikító, csicsás, hanem egyszerűen szép.

A könyv nem véletlenül keményfedeles kiadásban jelent meg, mert ez az a könyv, amit sokszor forgatunk majd. Nagyon jó gyűjtemény, ami remélem, nem csak a szülőkhöz, hanem bölcsődékbe is el fog jutni, hogy átadhassuk a zene és a népdalok szeretetét a következő generációnak, és még tovább…

Ajánlom minden szülőnek, nagymamának, zenét kedvelő, gyerekekkel foglalkozó nevelőknek és tanároknak.

Szeretettel:
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr4914353129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása