Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: David Levithan - Nap nap után

2018. augusztus 20. - VargAda

"A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

KIADÓ: MAXIM KÖNYVKIADÓ / OLDALSZÁM: 312 / KIADÁS ÉVE: 2012/2018 /
MŰFAJ: YOUNG ADULT, FANTASY, ROMANTIKA

 napnaputan.png

Ezt a könyvet jó volt újra elolvasni. Évekkel ezelőtt találkoztam vele először, és a film megjelenésével új borítóval vehettem kezembe, a Maxim Könyvkiadó jóvoltából. 

Nagyon komoly kérdéseket vet fel ez a könyv. A lélek. A szerelem érzése, bonyolultsága. Az emberek kapcsolódása egymáshoz. Előítéletek, magunkkal szemben, másokról. 

“A” egy olyan lélek, aki minden nap másvalaki testében ébred. Komoly szabályok kísérik életét, főleg, amiket saját maga állított fel önmagának. Nem ő választotta ezt az “életet”, de beletörődött a sorsába, addig a pillanatig, amíg kapcsolatba kerül, és szerelmes lesz Rhiannonba. 

Feje tetejére áll a világ, jönnek a bonyodalmak, a kérdések és az érzések, amiket részletesen meg is oszt velünk az író. Belelátunk, hogy miként archiválja az emlékeit, milyen biztonsági intézkedéseket kell tennie, hogy maga se őrüljön bele az életébe. Tetszett, hogy a testek nem sablonokra épültek, és megmutatja a fiatalok sokszínűségét, problémáikat, gondolataikat. Találkozhat az olvasó depressziós, transznemű, homoszexuális, bevándorló, túlsúlyos, nehéz vagy könnyű életű lelkekkel, történetekkel. 

Érdekes még, hogy olvasás közben “A”-ra akarva akaratlanul férfiként gondoltam, majd beköltözött egy lány testébe, és már nem tudtam meghatározni a nemét. Ezáltal a könyv már nemcsak egy történet volt számomra, hanem gondolatok tömkelege, amik minden olvasáskor eszembe jutottak. 

Érdekes volt olvasni Rhiannon reakcióit, ahogy újra meg újra találkozik “A” - val. A levelezésüket, ahogy a kapcsolatuk kibontakozik, alakul. 

“Azt hittem, a szerelem mindent legyőz. De a szerelem egymaga nem győzhet le semmit. “

 

Életem egyik legnehezebb időszakában érkezett ez a könyv hozzám, és én nem csak a szerelmi szálra, hanem az emberekhez való kapcsolódásra lettem figyelmes. Mennyire könnyű ítélkezni mások felett, mennyire más kívülről látni az életünket. Mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami már annyira nem… Nagyon sok kérdést feszeget ez a könyv, ami miatt az “újra kell olvasni” polcra biztosan felkerül. 

A filmet nem láttam, de nagyon valószínű, hogy a sorozat második részét is el fogom olvasni. 

Ajánlom azoknak, akik szeretik az elgondolkodtató könyveket, ami beférkőzik a mindennapokba, és nem hagy nyugodni. 

Olvassátok szeretettel, 

VargAda 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr4714190039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása