Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Előadás a facebookról...házival!

2018. január 10. - VargAda

Minap egy baba-mama klub vezetője felkért, hogy beszéljek a munkámról és adjak tanácsot olyan anyukáknak akiknek van facebook oldala. Bevallom jól esett, hogy megkértek rá, és bár először kicsit kétségbe estem, de hamar rájöttem, hogy bár a téma egyszerűnek tűnik, de bizony nagyon is összetett.

Sokan úgy gondolják, hogy a facebook ingyen van.
Jelentem, hogy ez nem igaz! Te magad adataival, szokásaiddal fizetsz, azért is hogy használod, és kihasználod a facebook adta lehetőségeket. A facebook motorja az általad megadott adatok alapján ajánl fel neked csoportokat, oldalakat, embereket, reklámokat és fizetési módot hogy népszerűsítsed magadat, a munkádat…nagyon röviden és tömören!

Viszont sajnos még a mai napig is van olyan ember, aki nincs tisztában azzal, hogy miként állítsa be az adatvédelmet. Miért fontos? Azért, hogy ne mindenki mindent lásson, a napjaidból, életedből, szokásaidból.

A képen látható módon tudjátok megtalálni és beállítani.

adatvedelem.jpg

Emlékszünk arra, hogy a család elment nyaralni és mire hazaértek kipakolták a lakást? Persze, mert nyilvánosak voltak a fényképek, amiket a nyaralásról kitettek, mint minden más is. Meg adták, melyik városban élnek, és onnan már csak egy pillanat volt mindent kipakolni. Fontos, hogy ha van gyerekünk, akkor erre jobban figyeljen a család, mint bármikor.

Sajnos tény, hogy a pedofil oldalakon megtalálható képek felét, - ismétlem a felét! - a facebookról töltik le, amit a családok tesznek fel!

Másik, - és erről már írtam! – "A saját gyerekedről se, és más gyerekéről se posztolj meztelen, a gyereket bántó, megalázó, őt kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben ábrázoló fotót!" a gyereknek vannak jogai, és ezt bármennyire is furcsán hangozhat, de tiszteletbe kell tartani. Arról nem beszélve, hogy te most kiteszed a gyerekedről a cuki képet, és eltelik sok év, a te gyereked és annak osztálytársai is felkerülnek a facebookra, és csúfolódás tárgyává válhat, amiért te leszel a felelős. Akinek később önértékelési gondjai lehetnek, mert a like számától fogja magát jól érezni és nem attól, hogy ő egy határozott ember.

Mindenkinek ajánlom, amolyan házi feladatként, hogy

  1. Amit egyszer felteszel az internetre, az bizony ott is marad, hiába törölted le!
  2. Évente egyszer, mondjuk év elején, nézd át a facebook ismerősöket, csoportokat, oldalakat, és ha kell töröld le, lépj ki, állítsd le a követést!
  3. Nézd át a nyilvános profil képet is, mert azzal, hogy kicseréled, nem törlödik le a régi!
  4. Ha a gyerekről akarsz kitenni képet, tedd meg azt inkább egy saját zárt csoportban! Erősen szűrve, hogy oda ki kerülhet be!!
  5. Mielőtt tényleg kiteszel egy képet, gondold végig, hogy mennyire lesz ciki pár év múlva, a gyereknek!?
  6. Legyen benned a kétely, és merj kérdezni, hogy "ki vagy, honnan ismerjük egymást", ha valaki ismeretlenül bejelöl! Nem kell, hogy mindenki a barátod legyen.

Jó házi feladatot, és jó szelektálást!

VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr1713565059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása