Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Blogodnak a kinézeténél nincs fontosabb!

Mire figyelj a weboldalad megjelenésével kapcsolatban.

2017. november 27. - VargAda

Sok blogot / weboldalt néztem át az elmúlt időszakban, és nagyon sokszor látok hibákat, amiket remélem a közeljövőben sokan fognak javítani. Nem azért mert én tudom a tutit, hanem mert évek óta készítek weblapokat, és látom mi vált be és mi az amit megcsináltam, de sehol nem tart az oldal és a cég sem. 

Az emberek 10 másodperc alatt döntenek, arról hogy az oldalad átlátható, érdemes-e elolvasni, vagy zavaró és kellemetlenül érzik magukat, onnan már nincs több esélyed, többször nem fogja felkeresni az oldalad. Az első benyomások a legfontosabbak és az interneten, tényleg csak egy esélyed van! 

Menüsor - nem egyértelmű, hogy miről szól az oldal.

Most ha maradunk egy könyves blogoknál, akkor láttam olyan menüsort, hogy "könyveim" "könyvek értékelése"- könyvek esetén érthető, de legyél egyértelmű, mert csak azt értik meg az olvasók. "Könyvek" "Értékelések"

A sok menüpont, és almenü is tud nagyon zavaró lenni, főleg ha több sorba kerül, mert a témába nem lehet állítani rajta, ha csak nem vagy programozó. Az emberek 5-6 menüpontot tudnak megjegyezni és ez alapján döntik el, hogy maradnak-e vagy mennek tovább. Alkotnak egy véleményt.

Színek - a színek érzéseket váltanak ki!

A színek érzéseket váltanak ki, - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/szinek-a-weboldalon/
A színek érzéseket váltanak ki, - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/szinek-a-weboldalon/
A színek érzéseket váltanak ki - Olvass tovább a következő címen: https://webshark.hu/hirek/szinek-a-weboldalon/

Amikor anno egy mandala készítő hölggyel dolgoztam, megtanultam, hogy a színeknek van jelentősége, és nem csak a lélektől érkező üzenetek ha rajzolsz, hanem amit éppen viselsz, vagy amilyen közegben érzed jól magad, elmond rólad nagyon sok mindent. A színeknek vannak jelentése, és ezzel a tudat alatt üzenetet küldesz a világnak önmagadról. Összezavarhatnak, elbizonytalanítanak, ha rosszul választod meg a színeket amivel dolgozni fogsz. Okozhatnak kellemes érzést, egy letisztult állapotot, amivel tudnak azonosulni.

De előbb nézzük meg, milyen szín mit jelent?

Piros - energia, dinamizmus, a vér színe, erotikus, a tűz színe, cselekvésre késztet,
negatív megközelítésben a harag színe
Sárga - jókedv, nyár, tettrekészség, felszabadultság,
negatív megközelítésben az irigység színe
Zöld - természetesség, megnyugvás, remény, termékenység,
negatív megközelítésben a féltékenység színe
Kék - igazság, békesség, bölcsesség, az égbolt színe, higgadtság, biztonság, hűség, bizalom, tekintély
Bordó - elegancia, drágaság
Barna - férfiasság, stabilitás, a föld színe
Narancs - büszkeség, önérzetesség, segítőkészség, ambíció, kreativitás, életerő
Lila - lelkiség, szellem, királyi, misztikus
Fehér - tisztaság, szűziesség, béke, teljes egyensúly, semlegesség
Fekete - elegancia, méltóság, formális, szigorú, negatív megközelítésben gyász, depresszió

Színek alatt fontos még beszélni a hátterekről. Ha használsz háttérképet, nagyon figyelj arra, hogy mennyire viszi el a szemet magáról a blog mondanivalójáról. Ha sötét, túl kacifántos képet használsz, hamar el fognak kattintani az oldaladról, nagyon idegesítőnek fogják tartani, mert ha a szem elfárad és nincs benne "élvezett" akkor ennyi volt, mennek tovább. Ha még a betűket is nehéz olvasni a háttérképed miatt, vesztettél!

Nagyon érdemes a színekre sok időt szánni, és a háttérképeket is óvatosan megválasztani. Ilyenkor nézzél körül az interneten teszteld magadat:
- figyeld, hogy melyik weboldalon érzed magad jól, olvasol tovább és tovább,
- vagy milyen amikor egy sötét, nehezen olvasható felületen kell keresgélned.

A blogodhoz a megfelelő színek kiválasztásához ad segítséget a következő néhány weboldal, amit nagyon ajánlók mindenkinek:
www.colorschemedesigner.com
www.sessions.edu

pexels-photo-262028.jpeg

Betűtípus - A tipográfia, a weboldalakon nagyon fontos szereplők. 

A cirádás, és a rosszul választott betűtípusokkal vigyázni kell, mert tudnak nagyon idegesítőek lenni. Egyrészt ha cirádás, olvashatatlan a szemnek. Ha rossz a betűtípus és nem szereti az ő, ű betűket még nagyon csúnyák is. Attól meg sokaknak elmegy a kedve, hogy ha még rikító színekbe vannak a szövegek, soha nem fogják keresni az oldaladat.

A tipográfia külön szakma, és abban mindenki egyetért, hogy ez is téged fog tükrözni. Vannak olyan tendenciák, amik már most jelzik, hogy a 12-14 pixel szövegméret az általános, és ez növekedni fog. Illetve ez a reszponzív oldalaknál is már külön külön beállíthatóak. Cím sornál 25-28 pixel közötti méret az elfogadott, jelenleg. A betűtípusokat sem szabad nagyon keverni, mert az is tudja idegesíteni az olvasót. Minden betűtípusnak megvan a saját stílusa.

Halkan megjegyzem, hogy az áthúzott betűknek sokkal nagyobb hatása lenne, ha használnák a zárójelet. Egyrészt nehéz olvasni, másrészt kizökkenti az olvasót az olvasás ritmusából.

Amire még érdemes figyelni az a negatív tér.
Sokan szeretik használni ma is a faltól falig szövegeket, de a negatív tér hatásait vizsgálták, és észrevették hogy nagy előnye van annak, ha nem használják a szövegkizárást.

  • felhívja a figyelmet a fontos szöveg részekre, akár egy sorköz kihagyással,
  • vezeti a szemet, olvasás közben, és rögtön az elején az olvasó eldönti, hogy elolvassa-e az adott cikket, vagy sem,
  • segíti az értelmezést és a gondolkodást.

Folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr5013392783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása