Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Hát akkor most pihenünk!

2019. szeptember 04. - VargAda

A fenti mondat a háziorvostól érkezett tegnap, mikor meglepve látta, hogy én igen dolgoznék, de hát a térdem nem így gondolja. Pénteken leguggoltam, amikor valami reccsenést hallottam. Meg is fogtam a térdem, és utána mentem is tovább. Szombaton már éreztem hogy fáj, de kapott rá hideget, és elengedtem. Vasárnap sem volt gond, de hétfőn fel kellett mennem az emeletre, és akkor az már nem hogy nem esett jól, egyenesen megijesztett: “ez már nem vicc”. 

Telefonáltam, kedden 17 órára kaptam időpontot. Persze mehettem volna sürgősségire, csak hát a gyereket nem akartam ennek kitenni, én meg kibírom. Az anyáknak ez a dolga, mindent kibírnak. Aztán a gyermek lehet, hogy ebből valamit megérzett, mert közölte, ő nem akar bölcsibe menni. Mikor rájött, hogy ez nem fog menni, akkor jött a nem alvás. Három nap alatt azt hiszem, összesen nem aludtam egyben 4 órát, és nagyon fáradtnak is érzem magam, de a gyerek legalább a bölcsiben van. 

Nagyon furcsa volt ma egyedül lenni a lakásban. Utoljára 2016 októberében ültem egyedül a nappaliban feltett lábakkal, szülés előtt egy héttel, és vártam. Vártam, hogy megérkezzen, és ne csak megsimogassam a hasamon keresztül, hanem megérinthessem, megszagoljam, magamhoz ölelhessem, lássam őt. Őt, aki ma már lassan három éves, erős akarattal rendelkezik, megmondja, mit szeretne felvenni, megenni, inni, hova akar menni és mikor, és már nem felejt. Nem tudod átverni, egy kis figyelemeltereléssel, mert visszakérdez. A pelenkázás is meg fog szűnni lassan, mert Ő már nagylány. Mindent akar tudni, mindenről. 

Az egész életünk, látásmódunk megváltozott, és sajnos rájöttem arra is, hogy nagyon türelmetlen vagyok. Fáradtságom miatt nem tudok szuper anyaként reagálni arra, hogy felkel 1 órakor, mert a cumi eltűnt, keressem meg, miután átmentem hozzá a szobájába, majd 4 órakor, hogy éhes, majd 5 órakor, hogy pisilni kell… pedig teljesen normális, hogy ő felébred ezekre, de nekem is van mit tanulnom türelem terén. Majd 6 órakor meg könyörghetek neki, hogy keljen fel, mert várja a bölcsi. Imádom, szeretem, de néha nagyon nehéz. Másként nehéz, mint eddig. Más a felelősségünk vele szemben, de ha meg nincs mellettem, jön az aggódás, a hiányérzetem… el sem tudom képzelni nélküle az életem… és akkor jön ez a térdes probléma. 

bed-child-cute-101523.jpg

Amikor felfogom, hogy oké, vigyázok rá, de magamra is kellene. 

Sokan megkérdezték, miért szültem olyan későn? 

Egyrészt, mert nem jött össze, másrészt én mindig a későn érő típusú emberek közé tartoztam. Minden megtörtént az életemben, aminek kellett, csak 5 év csúszással. Ilyen a házasságunk, a gyerek születése. Nem éreztem későinek a lányom érkezését, de sokan már az idővel jönnek: de te 60 leszel, mikor ő 23. 

És? 

Jah, hogy öregszem… tessék nekem elmondani, ez önnek miért okoz akkora problémát? 

Mindent meg fogok tenni, hogy teljes élete legyen. Meg fogom tanítani neki amit kell, ahhoz hogy ha már nem leszek, akkor is érezze, hogy mindent megtettünk érte. Igen eltolódtak a korbeli különbségek. Más a generációs szakadék. Anyósom 40 felett kapta az első unokáját. Nekik ez a normális, az én korosztályomnak meg az, hogy 40 körül jön az első gyerek. De ez nem baj! Én húsz évesen tök alkalmatlan lettem volna anyának, 36 évesen imádok vele lenni, közel a negyvenhez, néha türelmetlenül, de meg tudom oldani a helyzeteket.

adult-alarm-alarm-clock-1028741.jpg

Különben az öregedés is egy óriási lufi. Amerikában el sem hitték, hogy elmúltam 30. Rendszeresen kérték el az útlevelemet, mert ott senkit nem a kora alapján skatulyáznak be, sőt Európában maradva, még Hollandiában sem. Azért szeretnek és fogadnak el, aki vagy, nem pedig azért tisztelnek, mert már elmúltál negyven.

Én ezt a kor kérdést komolyan nem is értem, ez csak nálunk ekkora “ügy”. 

Mi megyünk át az életünkön, - vagy éppen felpolcolt lábbal írom e sorokat - és újra tanulom, hogy hogyan kell magamra is vigyázni, hogy egy jobb világot adjak a lányomnak, addig, amíg élhetek. Itt nem csak arra gondolok, hogy egyek rendesen, ne igyak naponta két kávét, hanem hogy menjek rendszeresen szűrésre, figyeljek az egészségemre, legyen lehetőségem kikapcsolódni, és nem megfelelni másoknak… ugye? :)

VargAda

Képek: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr2015039202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2019.09.05. 06:30:32

Mindenki akkor szül,amikor tud...
De a fogamzási Gauss görbe 34 éves korban leesik, 36 évesen meg majdnem nulla
Az öregedő anya aggodalmas, faksznival neveli gyermekét
Késői szülésnél a gyereknek nem lesz testvére- ez nagyon rossz!

Nancsibacsi 2019.09.05. 06:30:39

30 évesen sokkal jobban lehet bírni a kisgyerekes lét nyűgjeit, mint 40 évesen. Én csináltam 31 meg 40 évesen is, és 31 évesen fel se vettem azokat amikről irkálsz, most meg már rosszul esik. Óriási tévedés 35+-osan gyereket vállalni - csak ezt nem vallják be az emberek maguknak.

Itt és most 2019.09.05. 06:31:04

Tökéletesen átérzem a tédfájdalmadat is és a késői szüléssel kapcsolatos kérdéseket is. Amúgy én se lettem volna magamat alkalmasnak 30 éves koromig anyának, aztán meg sokáig az apajelölt hiányzott, amire úgy éreztem itt az idő. Beszélgettem erről másokkal is, és eddig két nagyon építő gondolattal találkoztam 2 közei ismerősömtől. Az egyik egy kb. 40es anyuka, aki rokonságában élte meg, azt a tragikus eseményt, hogy egy kicsi lány néhány évesen rövid időn belül elvesztette fiatal édesapját, mert belecsapott a villám az édesanyja pedig néhány évre rá (talán 2 éven belűl) húnyt el hírtelen betegségben. Tehát a kor az nem minden. Ill. ugyancsak egy korombeli most 36 éves erős, stabil emberi értékellek rendelkező, erkölcsös, határozott fiatalember mondta, hogy amikor ő született édesanyja 41 édsesapja 53 éves volt és soha nem érezte, hogy a szülei idősek lettek volna a felnevelésére. Sőt úgy érzi, hogy korukból kifolyólag erős értékeket adtak át neki, olyan dolgokat, amit fiatal szülőként még nem tudtak volna....Megrázó és szép volt vele ezekről a dolgokról beszélni, arra gondoltam, hogy jó lenne/ szeretném iőt meginterjúvolni ebben a témában, ha vállalja. Éppen ő is családalapítás előtt áll. :)

kmera 2019.09.05. 06:31:09

Ezekre a kérdésekre a legkézenfekvőbb válasz: "közöd?" Gyakorold :-)
Én 35 és 40 évesen szültem, és persze, érzem is, hogy fizikailag biztos jobban bírtam volna, de a türelmem hasonlóan még ennyi se volt, mint most... (Gyerekemtől idézve: "anya nem csípi a türelmet" :-)

VargAda 2019.09.05. 11:48:31

@lüke: Köszönöm a kommented. Ki mondta, hogy nem lesz testvér? Minden esély megvan rá, de csak hogy egy példát írjak, egy várakozóban ülve 10 anyukából 6 közel van a negyvenhez, és az orvosok is belátják, hogy ez nem divat, hanem másképpen gondolkodnak az emberek. Vagy csak abból induljunk ki hogy 24 éves kórukig sokan egyetemre járnak, utána élnének egy kicsit...és hipp hopp már elmúlt 35.

VargAda 2019.09.05. 11:50:31

@kmera: A "közöd" szavakat gyakorlom, de most már lehet senkivel nem beszélgetnék.. :D Köszönöm. Gyermeket üdvözlöm :D

Andy73 2019.09.05. 12:41:06

36 év ma már legfeljebb az első gyereknél kicsit késő, és inkább csak akkor, ha még több gyereket is szeretne valaki (ami szerintem azért sok szempontból kívánatos lenne, főleg ebben a demográfiai helyzetben).
Egyébként szerintem akkor jelentkezhetnek hasonló problémák, ha valaki az átlagosnál eleve gyengébb fizikumú, esetleg túlsúlyos, ami megterhelheti a lábakat, térdeket. A terhesség utolsó hónapjai, a felszaladt kilók minden nőnek nehézséget jelentenek, de a szülés után azért egy egészséges embernek a térdének még sokáig bírnia kellene, hiszen ez még nem számít olyan idős kornak, hogy már mozogni is alig tudjon valaki.
Nálunk egyébként az első két gyerek korábban született, de már ők is 30 fölött, a harmadik pedig már 40 fölött. Szerencsére nálunk az orvosok támogatók és normálisak voltak, bár néha lehet hallani bunkókról is.
A gyereknevelésbe pedig be kell vonni a férjet is, hogy ő is cipekedjen - ez már az első gyereknél is fontos, többnél pedig gyakorlatilag nélkülözhetetlen.

Hari Seldon 2 2019.09.05. 12:41:29

@lüke:
Aha, biztos így van. - Nekünk 39 évesen jöttek az ikrek, és 41 amikor jött a ráadás.

'it's cool to know nothing' 2019.09.05. 12:42:34

- egy gyerek nem gyerek. Bármi történik vele, megszívtad. És mindig történik valami.
- soha nem lesz unokád, főleg, ha a lányod előtt sem ismered be, hogy rosszul menedzselted az életed, és nem bíztatod arra, hogy ő más utat járjon be
- Az élet nem csak úgy történik velünk, hanem cselekvő részesei vagyunk. Oka van annak, ha valaki nem talált párt korábban és nem tudott szülni korábban. A vénleány például úgy keletkezik, hogy eggyel többször mond nemet a kelleténél

Hiába csinálunk úgy, mintha rendben lenne megszülni egyetlen gyereket közel negyven évesen. Nem, nincs rendben. Szívás az egyén szempontjából is és szívás a közösségre nézve is.

RE. kmera "közöd?"
Te már nem tudsz ezen változtatni, de ha elmondod másoknak, hogyan ne tegyenek úgy, mint te, mert így ez nem jó, akkor tettél valami hasznosat. Egy huszonéves fiatal nem látja át ezt, úgy gondolja, hogy ráér még. Valakinek el kell neki mondania, hogy ez nincs így, nem lehet a végletekig kitolni, mert meg fogod szívni. Nagyon.

VargAda 2019.09.05. 12:47:05

@Andy73: A férjem nagyon is be van vonva a gyereknevelésbe, és mindenben segít, támogat. A térdem sajnos évek óta "nem az igazi" a sport múltnak köszönhető, és lekopogom sosem fájt ennyire. De javulgat. :-)

VargAda 2019.09.05. 12:54:01

@'it's cool to know nothing': Azért én sokkal pozitivabban állnék ehhez a kérdéshez. Igen van minta a lányom elött arra vonatkozóan, hogy mások hogy "csinálták", de ezért nem fogok a legrosszabbra gondolni, mert felesleges!

Hidd el nekem szültem volna elöbb, ha tudtam volna...de nem ment, pedig 13 év alatt párszor nekiláttunk! Van amit tényleg nem mi döntünk el - reagálás a vénlányra. :D

Hány olyan párt ismersz aki orvostól orvosig jár, mert még nem jött össze a gyerek? Hány olyan posztot olvastál, hogy mi mindenen mentek keresztül, mikor megérkezett a gyerekáldás. Az orvosok nem is foglalkoznak meddő párokkal, ha az egyik fél nem múlt el 30 éves. Arról nem beszélve, hogy másfél évet kell várni, hogy bekerüljön a lombikba...nehéz pálcát törni mindenki felett, de ahogy mi is beszélünk erről, úgy kell toleránsnak lenni másokkal, akiknek nem úgy dobta az élet hogy 30 évesen kipottyan 2 gyermek.

moonlight777 2019.09.05. 14:03:17

@lüke:

A mai óvodák tele vannak egykékkel, ma ez lett az átlagos családmodell, aki fiatalabban vállal gyereket, a többségnek akkor sem lesz egynél több...

kmera 2019.09.05. 14:16:44

Ja, persze, amúgy szülhettem volna biztos korábban, mint 35, ha teherbe esek korábban, mint 34 (nesze neked Gauss-görbe - mondjuk ezért van a függvény mindkét végén értéke, mert van rá példa is, a majdnem nulla matematikailag nagyobb, mint nulla - tehát gyerekekre vetítve legalább 1-et vesz fel az fv érték).
Hamarabb amúgy diák voltam, utána pályakezdő munkanélküli, utána kényszervállalkozó, utána vidékről Pestre költöző fiatal, ahol pár év alatt sikerült szakmaváltás mellett előrelépni egy cégnél, fizuemeléssel elérni egy egészséges átlagot, ami nem is kiemelkedő persze, de az előző évek koplalásai után elkezdhettünk félretenni a férjemmel, és valóban, 30 évesek voltunk kb., mikor úgy gondoltuk, hogy akár van saját lakásunk, akár nincs, ha akarunk utódot, most már meg kell kezdeni az előkészületeket... Ennyi időre volt szükség. Megszületett az első, albérletváltás, ahol ő is elfér, majd amikor 3 év után ő ovis lett, és végre engem is visszavettek - korábban nem volt meg a pozim, másik területre kellett átmenni, akkor vettünk csurig hitelből kis házikót, mivel a naccerű 10 millás csok akkor rántott egyet az egyébként is elszálló ingatlanárakon, a bérleti díj meg drágább lett, mint egy törlesztő az agglomerációban, albit meg megvette egy befektető, úgyhogy kb. 2 hónap alatt kellett munkába állnom, találni egy házat, ahová rögtön be is költözhetünk, beszoktatni az oviba a gyereket, nekem betanulni az új területen. Egyáltalán nem gondoltam, hogy épeszű időn belül jön tesó, eleve ezt a stresszt, mire kihevertük, na mindegy... Eltelt egy év a melóhelyen - ahonnan -és ez ma ritkaság - akár nyugdíjba is mehettem volna, ha akarnék (rém unalmas volt amúgy, úgyhogy nem akarnék), és megérkezett a következő baba. Na, és most lehet gondolkodni, hogy lesz-e bölcsi a lassan két évesnek, vissza tudnak-e venni megint, vagy új helyre mehetek, ha igen, hogyan oldjuk meg a két gyerek isibe és bölcsibe járását, be tudom-e fejezni a másoddiplomás képzésemet, amihez a szakdoga, államvizsga, nyelvvizsgák hiányoznak (csak..). Van olyan ismerősöm, aki 43 évesen szülte a harmadikat, tehát simán nálunk is történhetne ilyesmi (de nem fog, hacsak nincs kis csákány is nála), de beleférhetne - de előtte a második szülés után kialakult köldöksérvemet meg kéne műttetni. A baráti körömből a 40. szülinapja előtt halt meg egy kétgyerekes apuka hosszas betegség után, pedig ő időben vállalta őket - de ugyebár nem ez véd a halál ellen... és az ostoba, megkövesedett elméletek sem, miszerint 35 fölött tévedés...vagy hogy az öregedő anya aggodalmas, stb. Ez totál személyiség függvénye. Ebben az országban ha lenne elég bölcsi, ovi, modern és színvonalas oktatás és egészségügy, rugalmas munkáltatók, akkor sem lenne egyszerű bármilyen életkorban gyereket vállalni, mert minden francos nap az ilyen fafejűekkel kell hadakozni. Engem ez jobban fáraszt még így is, mert ha én nem szólnék hozzájuk, ők majd megkeresnek, és kéretlenül közlik, hogy szerintük mi van... Megmondom én, mi van. Magánügy, és jónapot, tovább lehet állni, vagy lehet segíteni, de legalábbis ne akadályozzanak...
@VargAda: Köszi, viszont :-)

moonlight777 2019.09.05. 14:24:38

@Nancsibacsi:

Lehet, neked volt tévedés, de másnak nem, csak a magad nevében beszélj...

moonlight777 2019.09.05. 14:25:05

@'it's cool to know nothing':

Nettó hülyeség amit írsz, akkor szetinted aki vênlány annak bármilyen jöttmenttel össze kellett volna boronálnia magát csak hogy legyen gyerek??? Te beteg vagy.
A mintáról meg annyit, hogy a ma 40 évesen gyereket vállalók szülei, 20-22 évesen szültek,de mégsem lett a mostani világban ez a minta a járható út, okkal.
22 évesek 90% nak még annyi munkaviszonya sincs hogy gyed-et kapjon....

mojoking77 2019.09.05. 14:25:53

@'it's cool to know nothing': Sziavas esetleg neked, amiert meg nincs gyerek ebben a korban, de az egadta vilagon senki masnak. Probaljunk mar meg felnoni, es nem megszolni egy ismeretlent, csak mert nem ugy el, ahogy az a hulye kis fejunkben elvart, es szamunkra a norma.

'it's cool to know nothing' 2019.09.05. 22:41:51

@VargAda:
Minden tiszteletem azoké, akik akarnak gyereket, de nem, vagy nehezen jön össze, de mindent megtesznek érte. Nyilván a kommentem nem róluk/nekik szólt, mert a többség nem ilyen. Lásd a nekem címzett többi kommentet.

'it's cool to know nothing' 2019.09.05. 22:43:23

@moonlight777:
Már az én szüleim generációja is elcseszte, mert elhitték, hogy lehet másként is, mint ahogy a korábbi évszázadokban. Nem, nem lehet. Ezt a kirakós játékot csak egyféleképpen lehet kirakni. Lehet kísérletezni, de a kísérlet eredményét a mai társadalmunk mutatja.

Persze a természet tudja a dolgát. Azok a családok, amelyek úgy gondolják, hogy nem fontos a gyerek, és ezt a gondolkodást, mintát örökítik a gyerekeikre is egyszerűen kihalnak. De legalább nem lesz kinek továbbadni a rossz mintát. Ez itt folyik a szemünk előtt. Azok, akik rájönnek, hogy elcseszték (akár arra is rájönnek, hogy már a szüleik is elcseszték) és más szellemben próbálják nevelni a gyerekeiket, még kapnak egy újabb esélyt a fennmaradásra.

Te csak tanulj fiam/lányom, ráérsz még a családalapításra. Minek két gyerek, azt az egyet is elég felnevelni a mai világban. Ide, ebbe a világba szüljek gyereket? Éppen beindult a karrierem, bolond leszek feladni egy gyerekért. És ott vannak még a teljesíthetetlen elvárások a leendő párokkal szemben (ezeknek mindenki "bármilyen jöttment" kategória), amiből sok-sok vénlány lesz.

Ezzel szemben a gyerekeimnek azt mondjuk, ha úgy alakul és jön a gyerek még a tanulás alatt, segítünk felnevelni, megoldjuk. Inkább korán, mint soha.

moonlight777 2019.09.06. 13:40:44

@'it's cool to know nothing':

Persze hogy elhitették, teljesen jogosan, hiszen látták, hogy a korábbi évszázadokhoz képest radikálisan megváltozott a világ körülöttük és már nem lehet ugyanúgy viszonyulni mindenhez mint 150 évvel ezelőtt.

A népességkutatók is megmondták, akkor kezdett el drasztikusan visszaesni a születés szám, amikor a nőknek be kellett lépni a munkaerő piacra, adatokkal alátámasztható, hogy ez volt egy olyan radikális változás, ami a mai napig is felülírja a biológiát, akár tetszik, akár nem.

A válások száma (az egyedülálló szülők száma) pedig igazolja azt, hogy nem kell akármilyen jöttmenttel összeállni, még akkor sem, ha annak az az "ára", hogy nem lesz gyerek, mert így csak egy olyan társadalmat csinálunk, ezt látom mindenhol, hogy tönkre ment felnőtt életek tömege, ahol a gyerekek is úgy nőnek fel, hogy már eleve olyan sérülésekkel, amik aztán egy életre hendikeppessé teszi őket, így egy igen komolyan sérült korosztály nő most fel.... Megérte? Nem!!!

A természetre hivatkozni meg balgaság akkor amikor ilyen sok degenerált él a világban, akik családokat irtanak ki, iskolákban lövöldöznek..... na nekik kár volt megszületni....

Te mázlista vagy, hogy tudsz a gyerekeidnek segíteni gyereket nevelni, de ezzel igen ritka példány vagy, hiszen a többségnek erre esélye sincs, vagy azért mert még a leendő nagyszülő dolgozik, vagy azért mert pl. több száz kilométerre laknak egymástól, vagy mert anyagilag még ők is kínlódnak.... szóval ez a segítség kevesek kiváltsága...

Te egy olyan világban ragadtál el, ami felett eljár az idő, aminek ma már kevés létjogosultsága van. A népesség fogyással kapcsolatban meg annyit, hogy amíg Mo. a 9,5 millióból 3 millió nyomorog, addig teljesen felesleges népességet növelni, előbb ezt kellene megoldani, mert 13-15 millióan sem fogunk jobban élni, sőt. A minőségi emberfőkre kellene fókuszálni, nem a mennyiségre.

Ja és ha már vénlány.... a gyermektelen "vénfiúkat" miért nem cseszegeti senki??? Na itt van a nagy álszentség és képmutatás....
süti beállítások módosítása