Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Kötelező lenne mindenkinek használnia!

Magyar szinonima kéziszótár; Idegen szavak és kifejezések kéziszótára

2018. október 28. - VargAda

Na ez izgalmas lesz. Olyan könyveket szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amit kötelezően kellene használni akkor, ha kommunikációval, írással, könyvekkel kapcsolatban írsz bármilyen bejegyzést, levelet...

Magyar szinonima kéziszótár

 

idegen.gifAz első szinonima szótárt a világon 1718-ban jelentette meg Gabriel Girard francia nyelven. Magyarországon Finály Henrik kezdett a rokon értelmű szavak problematikájával foglalkozni 1870-ben. Mindenki számára egyértelmű, hogy a magyar nyelv sokrétű és izgalmas, nyelvünk szürke és unalmas lenne a rokon értelmű szavaink nélkül.

Én azt tapasztaltam, hogy sok könyves blogger egyszerűen nem rendelkezik megfelelő szókinccsel. Ez lehet azért, mert nem igényesen megfogalmazott könyveket olvasnak, vagy ha igen, lusták a szavak jelentésének utána nézni. Meg lehet sértődni, de amikor azt írja le valaki, hogy “ez a könyv olyan csodálatos… annyira tetszett… izgalmas volt…” és ezzel jellemez egy művet, akkor súlyosan kezdek őszülni. Pedig nem kellene mást tenni, mint bemenni egy antikváriumba, megvenni ezt a könyvet, vagy letölteni az internetről, és kinyitni például a csodálatos jelzőnél, ahol ezt találja: bámulatos, tüneményes, fenomenális, káprázatos, mesés, hihetetlen, meglepő, kiváló, gyönyörű, szépséges, elragadó, meseszép, világszép, tündérszép…

Ez a magyar szótár, felépítése abc sorrendű, található benne szómutató, 9000 címszó alá csoportosítva 70 ezer rokon értelmű szót és kifejezést.

Ez a könyv kötelező mindenkinek, akiknek fontos az önkifejezés igényes formája.

Idegen szavak és kifejezések kéziszótára

 

26062-idegen_szavak_es_kifejezesek_szotara_3_az_egyben-w_800x0.jpgA magyar nyelvben nagy számban fordulnak elő idegen eredetű szavak, kifejezések, melyek jelentős része az évek folyamán olyannyira meghonosodott, hogy ma már nem is érezzük idegennek, a mindennapok során nem okoz gondot a használatuk. Az idegen kifejezések színesítik a nyelvet, árnyalják, pontosítják a megfogalmazásokat, ismeretük, használatuk a művelt ember számára elengedhetetlen.

Az idegen szavak szótára 10 000 címszóban ismerteti a leggyakrabban használt idegen szavak jelentését. A szótár felépítése betűrendes. Tartalmaz rövidítéseket, szimbólumokat, a görög ábécé betűit, római számokat, de ami a legjobban tetszett, az idegen kifejezések, híres idézetek, szólások.

Forgassátok, olvassátok szeretettel!

VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr4314329421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása