Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA - Salinger Richárd - Erdei jógakaland

2018. október 01. - VargAda

jogakaland.jpgA nagy esőzés elmosta az erdei állatok otthonát, és rád vár a feladat, hogy segíts rajtuk. A cél átjutni az erdőn, és elérni Durmi mackó házába, ahol mindenkinek jut hely a pihenésre. Nem lesz egyszerű dolgod, hiszen számtalan akadályt kell legyőznöd. Készen állsz?

Az Erdei jógakaland története Jógaországba repíti a gyerekeket, ahol különleges kalandok várnak rájuk. Izgalmas világba csöppennek, ahol az érzelmek fejlesztésével és a játékos mozgással átélhetik a jóga örömteli hatásait. Így válik a képeskönyv olvasása igazi mesés élménnyé, amelyet a gyerekek a szülőkkel és a barátokkal közösen élhetnek át.”

KIADÓ: BOOKLINE KÖNYVEK / OLDALSZÁM: 42 / KATEGÓRIA: GYEREK ÉS IFJÚSÁGI MESEKÖNYV/ MEGJELENÉS ÉVE: 2017

“A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában. A jóga tudomány, amelyet India ősi látói tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. Egzakt tudomány, az önművelés gyakorlati módszere.” - írja a wikipédia.

Amikor kipróbáltam a jógát, szerintem még nem voltam eléggé nyitott arra, hogy önuralommal, gyakorlással el tudjam érni azt, ami miatt oly sokan szeretik, űzik ezt a “sportot”. De látom, hogy sok gyakorlással hová jutnak azok, akik jógával tudják kikapcsolni az agyukat, és képesek ellazulni a mozgásban.

Én nem vagyok semmi rossz elrontója, de el nem tudtam képzelni, hogy a jógát át lehet ültetni egy mesekönyvbe, de Salinger Richárdnak, Csíki Mariannak és Széll Adriennek a rajzaival úgymond sikerült élvezhetővé tenni a jóga alapjait, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Megérkezett a könyv, és a kislányom rögtön maga elé vette, és mivel már felismeri az állatokat, és képes hangokat utánozni, nagyon megörült, hogy a könyv tele van állatokkal. Jógaországba belépni, már egy aranyos gyakorlattal lehetséges, amit persze a lányom is nagy élvezettel utánozott le. Megérkeztünk az erdei állatokhoz, ahol a rosszkedv és a kétségbeesés volt jellemző, majd szépen lassan oldalról-oldalra érkeztek a feladatok, a példamutatások, és a kis erdei állatok is egyre pozitívabban látták a világot, majd jutottak el a végső célig.

A grafikáról kell néhány szót ejteni: zseniális, aranyos, cuki...egyszerűen imádnivalóak, én könyvszerető ember lévén, nagyon szépnek találtam a Röpcsi névre hallgató baglyot.

Néhol vannak benne aranyos poénok, például egy csiga feje felett egy szövegbuborék “Várjatok! Jövök én is!”, vagy a dobálózó mókusok, ricsajt reklamáló kakukk...

Rajtam, illetve rajtunk egyedül a híd gyakorlat fogott ki, de mindent végigcsináltunk, és fogunk a jövőben is. Kúsztunk, másztunk - mint egy alagútban, toltuk a fenekünket az ég felé, íjjal vadásztunk körtére, vagy forogtunk a fenekünkön, de a legmókásabb amit szerintem a lányom élvezett leginkább, mikor a lábánál fogva lógattam, mint egy denevért. Hangosan kacagott.

Tetszett a végén az összefoglaló, a relaxációs oldal. Végül, de nem utolsó sorban a 11 gyakorlatot követő emberi jóság megértése, amivel a gyerekek megtanulják, hogy lehetnek segítőkészek, bátrak, erősek, önzetlenek, és hogy ezek nem csupán nagy dolgokon múlhatnak, hanem lehetnek kicsik is.

Ez a könyv megmozgat, tanít, élményt ad, és remélem, egyszer lesz folytatása.

Ajánlom elsősorban olyan szülőknek, akik kedvelik a jógát, és akik nyitottak ahhoz, hogy valami izgalmas, új dologba vágjanak bele.

Olvassátok szeretettel:
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr5314275167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása