Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: Louisa Thomsen Brits - Hygge | Harmónia dán módra

2018. szeptember 07. - VargAda

4133528_5.jpgMindenki szeretne boldog lenni. Csakhogy a boldogság tünékeny, legtöbbször csak pillanatokra adatik meg az embernek. Ám vannak, akiknek mégiscsak sikerül életük, mindennapjaik állandó részévé tenni. Ők a dánok, akik hosszú évek óta listavezetők az ENSZ Világboldogság jelentésében. Vajon mi a titkuk? A válasz egy szó. Egy lefordíthatatlan, vagy százféleképpen lefordított szó, amely azonban elterjedt és meghódította a fél világot: hygge.
Louisa Thomsen Brits szemgyönyörködtető és léleksimogató, szépséges kis könyve ennek a titokzatos szónak a jelentését fejti fel. Mi a hygge? A pillanat, az itt és most megélése, az együttlét öröme, az összetartozás élménye. A melegség, a biztonság, a védettség, a meghittség, a kötődés érzése. Jóllét, beteljesültség, megelégedettség. A puszta létezés öröme. Csupa olyan érzés és élmény, amelyeket ismerhetünk, mert ott rejlik mindennapi életünk ritmusában, napi rutinjainkban, szokásainkban, apró szertartásainkban. Csak éppen tudatosítanunk kell őket magunkban, hogy teljességgel megélhessük és kiteljesíthessük valamennyit. Ezért persze tenni kell, mindenekelőtt figyelni önmagunkra, egymásra, környezetünkre. Hogy megteremthessük a vágyott harmóniát, összhangba kerüljünk önmagunkkal és a világgal. A világgal, amelynek minden szegletét-részletét be- és kitöltheti a hygge. Amely ott van, ott lehet az építészetben, a lakberendezésben, a kertépítésben, az öltözködésben, a divatban, a gasztronómiában, az ünneplés ceremóniájában.
Gyújtsunk gyertyát, főzzünk egy jó kávét vagy teát, vagy töltsünk ki egy pohár finom bort, fészkeljük be magunkat kedvenc fotelünkbe és fedezzük fel az élet kisebb-nagyobb örömeit a hygge segítségével!
Közben ne felejtsük el, általános recept nincs, mindenkinek magának kell megtalálnia és megteremtenie a maga hyggéjét. De ahogy Teréz anya mondta: "Nagy dolgokra nem mindenki képes. De kis dolgokat nagy szeretettel bármelyikünk megtehet."

 

KIADÓ: JAFFA KIADÓ / OLDALSZÁM: 198 / KIADÁS ÉVE: 2017 / MŰFAJ: ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG

 

Ezt a könyvet magam vettem, mert már annyian olvastak a hygge érzésről az ismeretségi körömben, hogy nagyon kíváncsivá tett. Több erről szóló könyv közül azért esett erre a választás, mert olyan képek vannak benne, amik nagyon megtetszett, és akár a falakon is el tudnám képzelni őket.

Egyik nap óriási vihar volt, és elment az áram. Akkor gyertyákat gyújtottam, hogy kompenzálja a vihar adta hangokat, az eső kopogását, és legyen valami más izgalmas is a kislányomnak, aki még addig nem látta gyertyafényben a lakásunkat. Csodálattal nézte a fényeket. Ebben a hangulatban kezdtük meg a vacsorát is, és nagyon élveztük mindannyian ezt az újdonságot, ezt a megfoghatatlan érzést, tévé, rádió, minden kütyü nélkül.

Ebben a könyvben ezt a különleges érzést próbálják megosztani az olvasókkal.

A hygge (ejtsd: hügge) a pillanat megélése, az együttlét öröme, az összetartás élménye. A melegség, a biztonság, az otthonosság, a védettség érzése.

Jól felépített könyv, de sok benne az ismétlés, ami miatt sokszor azt éreztem, hogy eléggé szájbarágós. De a lényeg tökéletesen megérkezett. Jó volt megtudni, hogy hygge a mi életünkben is jelen van, a tudatalattinkban. Én sokszor gyújtok gyertyákat, kuckózom be, amikor van rá lehetőségem, beszélgetek a hozzám közel állókkal egy finom kávé mellett, akár egy eldugott kávézóban. Az otthonosságra alapoz a könyv tematikája, és egyben az egyszerűségre is. Nem kell a fényűzés, nem kell a legdrágább evőeszköz, hanem legyenek jelen életünkben a  hagyományok, régi emlékeket tartalmazó tárgyak, óvjuk a múltat, hogy megmutathassuk a jövőnek. Egyszerűség, és a mindennapi rutin fontossága. Ezekről mind mind olvashatunk, és ezzel még is érthetjük egy kis nemzet összetartozásának alapjait.

Nagyon tetszettek az idézetek, a szellős sorok, az egy oldalas kellemes hangulatú képek.

Ajánlom, azoknak akik meg akarnak tanulni pihenni és keresik hozzá az ötleteket, az érzést. Azoknak is akik csak szeretnek "kuckozni" és olyan könyvet keresnek ami könnyed, kellemes olvasmány.

Olvassátok szeretettel,
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr3314227171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása