Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA - Jane McLachan: Szerelem a parketten - Katicalányok #1 - Bea

2018. június 15. - VargAda

pink-szerelem-a-parketten-katica-lanyok.jpgBea Hogg tehetséges, szenvedélyes, ám igen gátlásos kamaszlány. Amikor a Tini sztárok viadala című tehetségkutató műsor táncosokat keres egy tévéműsorba, kedvet kap, hogy jelentkezzen. Sajnos legjobb barátnője, Kat cserbenhagyja, és beáll a legundokabb osztálytárs, Pearl Harris csapatába. Bea azonban nem hagyja magát, és amikor végül az iskola legmenőbb pasijával, Ollie Matthewszal nevez be a versenyre, a lánynak nem csak a táncverseny miatt kell izgulnia. Ollie és Pearl ugyanis állítólag együtt járnak…

A Pink sorozat első kötete egyben Jane McLachan Katicalányok című tetralógiájának nyitó darabja. A négy könyv négy barátnőről szól, és mind a négy történetet más barátnő mesél el. A brit szerző fordulatos, mulatságos, szívet melengető könyveiben remek stílusban ír a kamaszlányokat érintő problémákról: barátságról, szerelemről, árulásról, kitartásról – és persze a táncról. A szerző érezhetően jól ismeri a kamaszok mindennapjait, és hitelesen festi le nemcsak örömeiket, hanem gondjaikat is.

 

KIADÓ: MÓRA KÖNYVKIADÓ/ OLDALSZÁM: 176 / KIADÁS ÉVE: 2017 /
MŰFAJ: IFJÚSÁGI / FORDÍTOTTA: Magyari Andrea

 

Nagyon megtisztelő, hogy a Móra Könyvkiadó elküldte nekem a könyveket, és bár fiatal korosztálynak ajánlják, én is szívesen tekintettem vissza fiatal koromra. Tudniillik én nyolc évig táncoltam, na nem szvinget, hanem balett, jazz majd végül hipp-hopp-ot. Életem egyik legizgalmasabb és egyben legnehezebb időszakáról beszélek.

De kezdjük a borítóval: igazán csajos, felszabadult képet kaptam, és az ezüstös domború cím moderné varázsolták a könyvet. Könnyen érthető, okosan felépített könyv, amit tényleg jó volt olvasni!

Amikor elkezdtem az olvasást, nagyon sok emlék jutott eszembe. Edzések, fellépések, izgalom, tanulás, koreográfiák, és persze a barátok, pasik, hírességek, végezetül az iskola. Azok a lányok, akik irigykedve oltottak, és tettek megjegyzést arra, hogy milyennek kellene lennem, és hogy nézzek tükörbe! Amikor hasonló gondolatokkal bántották Beát, akkor éreztem meg, hogy a kimondott szavaknak bizony hatása van későbbi életünkre, a magunkról kialakított világra.

Bea gátlásos, és naiv, de egy nagyon szerethető fiatal lány, aki kitartó, tehetséges és végül elnyeri a jutalmát, a srácot, aki szintén lassan nyílik meg előtte. Megismerkedhetünk testvérével, Emmával, aki mindig megmosolyogtatja az olvasót, a család többi tagjával, és persze a nagyival, aki mindenről tehet… de legyen ennyi elég.

A regény hús-vér lányokról, érzésekről szól, mindenféle sallang nélkül.  A történetben többször megjelenik az iskolai zaklatás témája is. Láthatóvá válik, hogy ezt a problémát képtelenek kezelni mind az áldozat, mind a tanári kar oldaláról; a “ha nem beszélünk róla, akkor nem létezik” elvet követik. Pedig ez ugyanolyan központi téma a fiatalok életében, mint a szerelem.

Olvashatunk a barátságról, a “barátok” viselkedéséről, a kapcsolatok változásáról, átalakulásáról. A könyv őszintén mutatja be, milyen harcokkal és érzésekkel találkozhatunk az iskolákban. A sorok feltárják előttünk, hogyan lesz egy gátlásos kislányból, büszke nő.

A könyv nagyon sok tanulsággal szolgál annak, aki szeretné megérteni a mai fiatal iskolásokat és világukat. Bátran ajánlom olyan szülőknek, akiknek gyermeke szeret olvasni, és szívesen megismerne egy másik iskolát, egy másik “némbert”, egy másik kapcsolatot, és talán egy másik szemszögből önmagát.

Olvassátok bátran!
VargAda

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr3114050026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása