Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: ACSAI ROLAND - PILLANGÓKISASSZONY

2019. április 23. - VargAda

pillangokiasasszony.jpgKicsi-szív és Kicsi-kard szerelme gyümölcseként megszületik Pillangó, a gyönyörű lány. Felcseperedve, szülőfaluját elhagyva Pillangó gésának szegődik a gonosz Goróhoz, majd beleszeret a Nyugatról érkezett katonába, Pinkertonba. De a fess fiatalember nem az, akinek mutatja magát, és a romantikus mese hamar drámai fordulatot vesz.

A Pillangókisasszony szomorú, mégis felemelő története a varázslatos Japán kulisszái közé vezeti olvasóját. Giacomo Puccini operáját Acsai Roland ihletett tolla dolgozta át a gyerekek számára, a finom illusztrációk Szimonidesz Hajnalka keze munkáját dicsérik. A CD-mellékleten a zenemű részletei csendülnek fel.                  

KIADÓ: HOLNAP KIADÓ / OLDALSZÁM: 80 / KIADÁS ÉVE: 2019 / MŰFAJ: SZÉPIRODALOM

Acsai Roland megtisztelő felkérésének tettem eleget, mikor elfogadtam, hogy bemutatom nektek legújabb kötetét, a Pillangókiasszonyt. És milyen csodálatos történettel lettünk gazdagabbak! Amikor megérkezett a könyv, nem gondoltam, hogy egy ilyen remek történetet olvashatok, és mutathatok meg a kislányomnak.

Én az operát ismertem, de mégis öröm volt olvasni magát a könyvet, és itt meg kell említeni Szimonidesz Hajnalka csodaszép illusztációit. A rajzok nem csak az opera és a történet hangulatát adták vissza, hanem Japán varázslatos világát is.

A történet Puccini operájának feldolgozása, és aminek én nagyon örülök, hogy gyerekek számára is érthető nyelvezettel értelmezhető. A szomorú történet mélypontjai megfelelően lettek kezelve, elmagyarázva a gyerekek szintjéhez mérten. A történet lényege a felemelő érzést is úgy adja át, hogy érthető legyen minden korosztály számára. A szereplőkkel tudunk azonosulni, kicsit megismerjük, megértjük, hogy miért lettek olyanok amilyenek, hogyan változnak meg és át a történet folyamán. Nagyon megfogott, és a zenével együtt katartikus élményt ad. A mese végén mégis van egy nagyon erős felemelő érzés, ami miatt mégsem válunk végtelenül szomorúvá. Nagyon szép érzésvilágot élhetünk meg, lapról lapra.

Nagyon nehéz átadni ennek a történetnek a teljes érzésvilágát, mert rendkívül összetett, mint maga az opera, de ezt nagyon jól oldotta meg az író és az illusztrátor.  

A kislányom nagyon lelkesen lapozgatta át, és mivel imádja a pillangókat, rögtön kérdezte, mi micsoda a képeken, “miért szomorú a néni, miért alszik”, majd a könyv végén “mi az a CD”? A CD-t betettük, de Puccini operája és annak hangulata megijesztette, így azt csak én hallgattam meg, mikor már ő aludt.

Én ezt a kötetet inkább kicsit idősebb gyerekek számára, valamint felnőtteknek egyaránt merem ajánlani. Opera-kedvelőknek pedig egyenesen kötelező!

Olvassátok és hallgassátok szeretettel:
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr7314781814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása