Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Természetes az illegális könyvletöltés...AZ!

2017. november 13. - VargAda

A Kildara országos felmérésének az olvasási szokásokkal kapcsolatban, egy nagyon fontos kérdése biztosan volt, mégpedig: hogy megkérdezzük mi a véleménye az embereknek az illegális könyvletöltésről. Nagyon érdekelt minket milyen válaszok érkeznek, főleg azért is mert rajtunk kívül ezt nem nagyon kérdezte meg eddig senki!

Szomorú a magyar valóság, mert olyan természetes ma letölteni egy könyvet, mint kenyeret venni. Csak az a különbség a kettő között, hogy az egyikért fizetsz a másikért nem. De mi lenne, ha a kenyeret ellopnád? Lehet feljelentenek, lehet megvernek...De te mégis kifizeted, mert tudod, hogy kellemetlen lesz ha nem így teszel.

letoltes.pngLetöltesz egy könyvet, akkor nagyon sok ember munkáját veszélyezteted.

A felmérésből tisztán látszik, hogy nagyon nagy gond van a fejekben. A válaszadók (4044fő) közel 60% töltött már le illegálisan könyvet internetről.

Ezt tapasztaltam, anyukás csoportokban, nyugdíjasok között, különböző pdf-ket megosztó oldalak között. Amikor csináltuk a felmérést, direkt kerestünk olyan nagy letöltéssekkel foglalkozó csoportot, ahová ki tehessük, de egyik helyre sem ment fel végül. A felmérés vége fele, egy kedvezményezés után a plagizálás ellen fellépő csoportok elkezdték őket jelenteni, és hát sajnos egy pdf letöltő oldal megszűnt, 3 új lett helyette és az oldal tulajdonosok az elérhető magyar írókat lepontozták azok akiknek ez a folyamat nem tetszett.

Pedig teljesen jogos, amikor egy magyar író tesz valamit a saját könyvének, a szellemi tulajdonának a jogaiért. Kell, hogy a kiadók is felemeljék a hangjukat, és ha kell jogi útra tereljék a folyamatot. Mert nem jó - semmilyen indokkal megfűszerezve - letölteni más tulajdonát, ingyen.

Rengeteg kérdést vett fel az eredmény?

- miért drágák a könyvek?
- miért csak 5000Ft-tot költ egy ember havonta kultúrára?
- miért nincs lelkiismeret azzal kapcsolatban ha könyvet töltünk le?
- milyen jogi lehetőségei vannak, egy írónak, hogy megvédje a jogait?
- milyen lehetőségek vannak itt Magyarországon?
- mit kell tenni, hogy  az emberek megértsék, hogy ez lopás!
- jogi szabályozásra van szükség és ellenőrző szervekre, na de hogyan?


Az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy egy könyv nem abból áll, hogy én például megírom a könyvet, és aztán kész. Kell egy grafikus, tördelő, szerkesztő, korrektor, kiadó, reklám, marketing, én-márka. Időben plusz mínusz 1 év. 

Ha te letöltöd a könyvet ingyen, nem kap belőle a kiadó, az nem fizeti ki a munkáját azoknak akik dolgoztak a könyvvel, nem kap belőle egy forintot sem a jogdíjai után, és nem fogja megrendelni a folytatást, vagy a jövőbeli együttműködés reményében.

Magyarországon egy írónak a munkája, rettenetesen nehéz. Ahogy egy régi ismerősöm mondta "ez az a hobby, amiből ma nem lehet megélni!"

Beszélni kell a jelenségről, ha kell felvilágosító jelleggel.

Minap épp egy anyukás zárt csoportban tettek ki egy könyvet, és egy kiadónál dolgozó anyuka jelezte, hogy hahó ez nem jó. Bennem is vegyes érzés alakult ki, mert ha szólsz te vagy a rossz ember, ha nem szólsz, akkor a saját missziódat köpöd szembe. Szólni kell! El kell jutni a zárt csoportok adminjaiknak is addig, hogy ne engedjenek ki olyan posztot ahol keresnek pdf könyvet, vagy éppen a könyvet teszik "közkincsé". Sőt olyan oldalakat a szolgáltatóknak is le kellene tiltani, ahol gyűjtik a könyveket, és cserélgetik.

El kell indulni egy olyan irányba, ahol végre megértjük, hogy nem szép lopni. Nem csak egy kenyeret, hanem más ember szellemi tulajdonát.

Végezetül Jazz+Az szöveggel búcsúzok:

"Semmit sem értek - Csak összenéztek,
Nagyokat érzek - És újra értek,
Több szívből vérzek - Ez jó kis végzet!
Minden nap más nap, másnak ne másold át!"

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr413263079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása