Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA - Sárvári Töttős Györgyi, Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz

2018. augusztus 03. - VargAda

 

img_20180803_160836_186.jpgDanó, az iskolába készülő kisfiú különleges barátságot köt a kertben álló vénségesen vén diófával. Az ő ágai közé menekül, ha el akar bújni a világ elől, és hozzá szalad, ha eluralkodik rajta a szomorúság. Ha nem tud elaludni, vagy ha úgy érzi, nem szeretik a bölcs diófa mindig tud egy mesét, ami Danót ráébreszti a megoldásra. Persze, itt a szél és a mese szárnyán csurran-cseppen némi varázslat is, hiszen beleshetünk a Varázspálca szakszervizbe is. Tavasztól télig, óvodától iskoláig vezet végig bennünket ez a gyönyörűen illusztrált történet mindazokon a néhol apró, máskor az életünket megkeserítő konfliktusokon, amelyekben gyerek és szülő gyakran találja magát. Mesék a nemalvásról, az orvostól való félelemről, a dühkitörésekről, a vesztés nehézségéről és a mindennapi gyerekszülő konfliktusokról.  

 

KIADÓ: KOLIBRI KIADÓ/ OLDALSZÁM: 55 / KIADÁS ÉVE: 2015 / MŰFAJ: 6-10 ÉVES, GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI / ILLUSZTRÁCIÓ: SZALMA EDIT 

Gyermek és ifjúsági kategóriába sorolták ezt a könyvet, de én gyakorló szülőknek és 6-10 éves korosztálynak ajánlanám. Miért szeretném ezt rögtön az elején tisztázni? Sokan tényleg egy tipikus mesekönyvnek tartják, de ez több annál. Azoknak a szülőknek, akik olvasnak esti mesét tudják, hogy a mese tanít, elgondolkodtató, tanulságokat kell, hogy adjon a gyermeküknek. A megfelelő mese a megfelelő korosztálynak nagyon fontos. 

Ennek a mesekönyvnek nem az a célja, hogy rögtön megváltoztassa a gyermek viselkedését, hanem, hogy elgondolkozzon azon, amit hall egy másik szempontból. Mi felnőttek, bármennyire is képesek vagyunk komplex dolgokat megoldani, sosem szabad elfelejteni, hogy a gyermekek lelke ennél sokkal egyszerűbb vagy éppenséggel bonyolultabb. Például, ha a lányom sok mesét néz a tévében, rosszul alszik. Ha sok ember veszi körül, akkor is befeszül, de akkor is, ha nincs lehetősége egyedül játszani. Tudom, szerencsés vagyok, de tisztában vagyok azzal, hogy ez bármikor megváltozhat, ha jön a bölcsőde, óvoda, iskola. Ez a könyv alternatív lehetőséget ad arra vonatkozóan, hogy a gyermek jelenlegi lélektani szintjén kezelje a lelki dolgokat, gondokat. 

Tetszett nagyon, hogy a történetek egymás után építik fel magukat. A szereplők változnak, de mindig visszacsatol az alapokhoz. Család, anya, apa, kapcsolatok, öreg diófa. A történetek végén a szerző a szülőkhőz szól: “gondolatok a…” címmel; ezeknek a szösszeneteknek a lap-színe eltér a történetek lapjának színétől. A szülők feladatokat kapnak, de a szerzők el is magyarázzák az adott helyzetet. Sok minden evidensnek tűnhet, de egy gyerekkel szemben ez nem biztos, hogy így van. 

“Mind hallottuk a kifejezést: ”elég jó anya”. Jó néhány, a témával foglalkozó szakkönyvben találkozunk ezzel a biztató gondolattal: nem kell tökéletesnek lennünk, ha szülőkké válunk, legyünk egyszerűen elég jók!“

Nekem tetszett maga az ötlet, hogy meséken keresztül komolyabb témákat is megértethessünk gyerekekkel, mint például a düh, jókedv előhívás, a belső erő, szeretet, tehetség, végezetül pedig az alvás fontossága. 

Úgy gondolom, a maga kategóriájában nem véletlenül lett Aranykönyv 2016-ban. Az illusztrációk nagyon kedvesek, szépek, dicséret illeti SZALMA EDIT munkáját, 

Ez az a könyv, ami biztosan felkerül a könyvespolcra, és sokszor fogjuk olvasni együtt, amint a gyermekem elérni azt a szintet, amikor már képes lesz megérteni. 

Olvassátok szeretettel,
VargAda 

Kövessetek sok érdekes képpel az instagrammon is: _vargada_

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr114160139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása