Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

Fránya azokat az érzelmeket!

Avagy a mesék az érzelmek kifejezéséhez

2020. március 17. - VargAda

Jámbor Eszter: Nagy érzelemkönyvem - mesék az érzelmek kifejezéséhez

A lányomnak néha nehezére esik megfogalmaznia mit is érez igazán, ezért hol találhattam volna a "probléma" megoldásra mint egy könyvesboltban. 

Hogy érzed magad?
Látszólag ez egy egyszerű kérdés, egy felnőtt tud is rá válaszolni, de egy kisgyermek még nem, vagy csak korlátozottan, az alapérzelmekre támaszkodva. Sokszor a szülő csak azt lája, hogy gyermeke "hisztis". De vajon miért is? Talán álmos? Fáradt? Éhes? Fáj valamije? Szomorú? Csalódott? Netalán mérges? Ahhoz, hogy gyermekünk mindezt szavakba önthesse, meg kell tanulnia az érzelmeket önmagán és másokon felismerni, és kifejezni. Kötetünkben található rövid mesék ehhez, az óvodáskorú gyermekek érzelem-tanulási folyamatához, és az érzelmi-intelligenciájuk fejlesztéséhez próbál meg segítséget nyújtani. Hiszen még a "rettegett dackorszak" is könnyebben átvészelhető, ha sikerül az érzelmeket (legyen az akár pozitív, akár negatív) szavakba önteni.

KIADÓ: Roland Toys Kft. I OLDALAK SZÁMA: 95 I BORÍTÓ: keményborító I
KIADÁS: 2017 I ILLUSZTRÁCIÓ: Ráduly Csaba
5677874_5.jpg

A lányom éppen a dacos, hisztis, akarom érzelmi kitörésit éli meg, amivel nincsen semmit gond, mert ebben az időszakban ez a dolga. Megérteni a világot maga körül, és kifejezni az érzelmeit megtanulva azokat kezelni. A könyvesboltban véletlen bukkantam rá a Nagy Érzelemkönyvemre. 

A könyv 2017-ben jelent meg, és nagyon meglepett, hogy erről én még nem hallottam. Nagyon tetszik benne, hogy keményfedeles, és a tartalom jegyzék után vannak érzelmes arcok, külön kisfiús és kislányos, ami alatt oda van írva milyen érzelem tartozik hozzá: Szerinted mit érezhetek? Milyen vagyok? - kérdezi a kép tetején a könyv

Kérdezem én is a leányt, és ő keresni kezdi az arcot.  Amint a leány kiválasztotta miről szeretne olvasni, megkeressük a tartalomban majd a hozzá tartozó mesét és olvasni kezdünk. 

A kis mesékhez tartoznak illusztrációk, amiről maga a mese szól, ez az oldal fele, és amíg olvasók neki ő nézi a képet is hozzá, mi történik pontosan.


Minden mesében van párbeszéd és tényleg értő nyelvezettel meséli el az adott szituációt, amiről utána még tudunk beszélgetni. Sőt napokkal később példaként is tud szolgálni, ha éppen olyan helyzetbe keveredünk és általában emlékszik is. 

Mi egy unikornisos jelző matricával jelezzük azokat a meséket, amiket már olvastunk, így minden napra jut egy új mese, de az sem baj ha ismétlünk. 

A könyv tényleg tud segíteni, feldolgozni a saját érzelmi világukat, és megérteni a világot, helyzeteket amiben élünk>

Kisgyerekes szülőknek csak ajánlani tudom, mert nagyon hasznos. 

Jó olvasást hozzá, 
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr2315529798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.