Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

Bloggerkedés, és ami mögötte van.

2019. május 17. - VargAda

Vannak olyan sztereotipiák, amiket szívesen húzunk a bloggerekre, miközben sokan nem tudják, milyen sok van mögötte, és milyen árat kell ahhoz fizetni, hogy a bloggerkedésből meg tudj élni, vagy elfogadjon a szakma.

Blogger és blogger között hatalmas különbségek vannak.

Más egy beauty, anyukás, apukás, kocsis, pénzügyekkel foglalkozó, és könyves blogger. Mindenki azért indítja a blogját, hogy megmutassa, mekkora tudása van, és azt megossza. De persze láttuk már ennek az ellenkezőjét is.

A mai világban nagyon könnyű blogot indítani, mert nem kell hozzá programozni, mert minden adott az ingyenes felületeken, gyakorlatilag csak kattintani kell. Viszont, ha komolyabban szeretnél felépíteni egy blogot / weboldalt, akkor nem árt, ha van olyan ismerősöd, aki beállít pár dolgot, widgetet.

Ha egy témában indítasz blogot, akkor nagyon tudni kell, pontosan mi az üzenet!

  • kiknek fog szólni?
  • miről fog szólni?

Ezek azért fontosak, mert ha nőknek szólnak a cikkeid, akkor olyan oldalon kell indítani a blogodat, ahol többen olvasnak nők. Ilyen felület lehet például a cafeblog felülete.

Ha inkább férfiaknak szóló, vagy komoly hangvételű témákról írsz, érdemes olyan felületeken indulnod, ami erre alkalmas, mint például az index blogja, a blog.hu

Nekem mind a két felületen volt blogom, sőt most is van, mert ki akartam próbálni, de végül a blog.hu mellett döntöttem, ahol nagyon sokféle témában írhatok.

Sokan támadják a blog.hu oldalt, mert már ki lehet emelni pénzért cikkeket. Szerintem ha valaki rossz tartalmat tesz fel, az “szar” is marad, vagyis, azért mert ki lehet emeleni, nem jelenti azt, hogy emiatt el is fognak köteleződni az olvasók feléd, mint blogger.

Nekem pénz nélkül kiemeltek cikkeket, sőt került ki az index főoldalára is néhány.

Itt arra akarok kilyukadni, nagyon fontos, hogy igényes és jó tartalmat adjál, mert ha nem teszed, nem fognak követni, és egy idő után elmegy a kedved az egésztől.

Tőlem rendszeresen megkérdezik, mi a jó blogger titka!

  • tudod, hogy ki vagy
  • tényleg utánanézel a tartalmadat érintő híreknek, újdonságoknak
  • rendszerbe tudod tenni, és nem veszi el az életedet
  • képes vagy a változásra, tanulásra
  • össze tudsz állítani a témádból legalább 25 cikket
  • tudod kezelni a negativ trollokat

Az első pontot azért tartom fontosnak, mert egy olyan világban élünk, ami hamis valóságot akar elhitetni az emberekkel a közösségi felületeken, és ez tud nagyon káros is lenni.

Tudnod kell különbséget tenni például a vásárolt követőkkel felépített bloggerek, és azok között, akiket valós emberek követnek.

Ismerned kell a határaid!

Én például sosem osztottam meg “cicis” képet, de még a gyerekemről sem olyat, amin felismerhető, mert ő egyszer fel fog nőni, és lehet, nem lesz büszke rám, hogy a Világnak mindent megmutattam az ő kis esetlen lépéseiből, vagy hisztijeiből, cukiskodásaiból… esetemben nem férnek bele a gyerek által eladott dolgok sem, ezért olyanokkal nem működöm együtt, akik gyerekről kérnek képet. Mert nem, és kész! Ez egy nagyon komoly határ például. alphabet-arts-and-crafts-blog-459688.jpg

Utána kell nézni a tartalmaknak, mert ez csak téged épít!

Ha van egy téma, amit igazán szeretsz, akkor nézzél utána mindennek.

Mi a Kildarával, a könyv keletkezésének történetét is feldolgoztuk, de készítettünk a témában illetékes emberekkel interjúkat a könyvkritikák mellett. Miért? Mert ez érdekli az embereket!

Tudni akarják, hogy születik egy könyv, hogyan lesz valaki író, miként lesz egy kéziratból könyv…stb.

De pont ebből az ötletből született meg anno az Országos Könyves Felmérésünk is, amit nulla forintból vittünk végig, 3 hónap alatt annyi adatunk lett, ami még most 3 év után is hoz témákat!

Ezért engem személy szerint sokan ilyen könyves gurunak tartanak, és ezt már nem tudom egyhamar levakarni magamról, ami nem is baj!

Rendszerbe tenni, és ne vegye el az életedet!

Ez nekem most éppen nagyon nehéz.

Amíg nem volt a gyermekem, addig gyakorlatilag hetente volt egy cikkem, kritikám. Mióta van a gyermek, és alig alszunk fogzás, betegség és egyéb dolgok miatt, erőm nem volt írni, sőt még a gépemet sem nyitottam ki soha. Mondják, ha nagyobb lesz, jobb lesz. Nem lett, mert akkor már öt is érdekelte, anya mit nyomkod, és miket nézeget.

Nálam megállt a tartalom fejlesztés, cserébe nagyon sok cégnek tartottam előadást arról, hogyan építhetnek fel jó közösségi kommunikációt és tartalmakat!

Az egyik hozta a másikat, mert ha írtam, akkor az eljutott a megfelelő emberekhez, ezért nagyon koncentráltan kezdtem el írni, először füzetbe, majd ha aludt a gyermek, gépre, és így újra lett egy rendszer az életemben, amivel újra fel tudtam venni a fonalat.

Képesnek lenni a változásra, tanulásra.

Én minden nap tanulok, figyelem az újdonságokat, hallgatok interjúkat, beszélgetek emberekkel, figyelek.

Ha szereted a hanganyagokat, érdemes hallgatni podcast csatornákat, nézni youtube videókat, olvasni fejlesztő könyveket, ami a témádhoz kapcsolható.

Ezt szerintem el is várják, lásd, sokan ki voltak borulva az blog.hu-s kiemeléseken, én egy hétig figyeltem a tartalmakat, hogyan változtak, mikre kell figyelni… és a nagy kiemelési lázban mégis főoldalig ugrott a cikkem, és hozott több ezer olvasót!

Itt azért megemlíteném, jó ha tudsz helyesen írni, ha nem, akkor olvastasd el másokkal is az írásodat. Nekem mind a mai napig van szerkesztőm, aki néha csak röhög, hogy mit írtam, és hogy alig volt benne hiba, de engem megnyugtat, és tudom, hogy ezért vállalhatom a felelősséget!

Össze tudsz állítani a témádból legalább 25 cikket?

Ez nagyon fontos, mert ha nem, akkor ne kezdj neki a blogolásnak.
Ha képes vagy erre, az általad felállított “tematika” az alapoktól kezdve segít téged abban, hogy előre tudj dolgozni, és ne kapkodva írogass! Lásd, honnan hová tartasz a témádban, lásd a saját fejlődésed!

Tudd kezelni a negatív kommenteket és trollokat!

Kedvenc témám, mert vannak emberek, akik a karosszékből rendkívül okosak, de ha visszakérdezel, két lehetőség lesz: 1. meglepődik, hogy valaki reagál, 2. még jobban osztja az észt.

Ezért bevezettem, hogy ha valaki beszól, ott röviden reagálok, és elmentem azt, amit írt, és egy külön posztban kiemelem a saját véleményemet. De volt olyan, hogy élőztem is, egy Kildarát ért együttes támadást követően. Rögtön csend lett. Mert tudtam, ki vagyok, tisztában voltam a történtekkel, képes voltam abban a pillanatban reagálni, és szembe menni az igazamért. Nem bántam meg, most is elérhető az oldalon, de lehet, ma ezt már nem tenném meg.

Ha érdekel a téma, kövesd a Facebook oldalam, és gyere el a Bajai Könyvtárba, mert ott erről bővebben mesélek majd!

VargAdaA bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr5514832588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.