Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: Sárvári Töttős Györgyi - Szuperhős szakszerviz

2018. szeptember 24. - VargAda

szuperhos-szakszerviz.jpg“Agyrázkódás, kéztörés, lábsérülés…
Kivel nem történt még kisebb-nagyobb baleset? És ki ne szeretne játékosan, mesével gyógyulni?

Évente több ezer gyerek kerül kórházba baleset miatt. Az ő gyógyulásukat, valamint az orvosok, a nővérek, kórházi szakemberek munkáját hivatott segíteni ez a könyv. A mese varázslatos világán keresztül bemutatja a szülőknek és a gyerekeknek a különböző kezelések várható lépéseit, folyamatát, és a gyógyulástervező segítségével együtt indulhatnak el a felépülés útján.

Ezt a könyvet saját élmény hívta életre: Győri Ildikó kisfia néhány éve a Fiumei úti baleseti sebészetre került. Az intenzív osztályon dolgozó orvosok és nővérek áldozatos munkájának köszönhetően a rémálmot fokozatosan felváltotta a csendes, játékos gyógyulás.

Sárvári Töttős Györgyi remek humorral és átérzéssel megírt meséje a nagy sikerű Varázspálca szakszerviz folytatása, de önállóan is olvasható. Nemcsak a kórházban vagy otthon lábadozó kis betegeknek kínál szórakozást, hanem a makkegészséges gyerekeknek is.”

KIADÓ: KOLIBRI KIADÓ / KIADÁS ÉVE: 2018 / OLDALSZÁM: 55 / KATEGÓRIA: GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM

Minden szülő rémálma, hogy a gyermekével baleset történik, és akarva-akaratlanul kényszerülnek kórházi napokra. Velünk még nem fordult elő, de ha abból indulok ki, én hányszor voltam kórházban, nem fog meglepetést okozni, ha… Viszont Sárvári Töttős Györgyi munkájának köszönhetően, ez a könyv új perspektívából mutatja be a játékos gyógyulás útját, lépésről-lépésre.

Ez a könyv hiánypótló, és nagyon fontos témát vet fel. Egyrészt elmagyarázza, hogy mit jelent kórházban lenni, milyen érzésekkel találkozhatnak az ott lakók, kik segíthetnek a gyógyulásban. Mi történhet egy sérülés esetén, illetve hogy történhetnek a balesetek. Magáról egy olyan eseményről alakít ki képet, ami sajnos bárhol bármikor megtörténhet, ez pedig nem más, mint a trauma. Trauma az, amiről csak akkor beszélgetünk, ha már megtörtént, és azt valahogyan “túl kell élni” és fel kell dolgozni.

“A trauma jelentése: az emberi szervezetet érő hirtelen, erős (testi vagy lelki) hatás, ami kisebb-nagyobb mértékben megzavarja, annak megszokott működését. “

Ez a könyv nem csak a beteg gyerekeknek szól, hanem makk egészségeseknek is, de megszólítja rögtön az első oldalon a szülőket is, ami nagyon tetszett.

A történet az első könyv folytatása is lehetne, de megállja a helyét akkor is, ha még nem olvastátok a Varázspálca szakszerviz című könyvet, amiről itt már írtam. Danó a főszereplő, aki várja, hogy barátja, az öreg diófa, mély álmából felébredjen, és őt a fára mászás közben baleset éri. Tetszett, hogy életszagú lett a történet a sopánkodó nagymamával, a türelmes doktorokkal, akik próbálnak mindenkinek segíteni, így a nagymamának is. Jó volt olvasni, hogy végigveszik lépésről-lépésre, hogy min kell átmennie annak, akit baleset ért. Vizsgálat, vizit, miért fontos minden információt megosztani a gyerekekkel is, ki kicsoda egy kórházban - így megismerjük minden itt dolgozó munkáját. De a szülőknek is minden fejezet végén ott vannak azok a gondolatok, amikkel akarva akaratlanul találkozhatnak ilyen helyzetben: a bűntudat, a kibeszélés fontossága, és ami tényleg nagyon tetszett, a gyógyulás-tervező. Nekem eszembe sem jutna ilyen helyzetben tervezni, pedig nagyon fontos, hogy legyen egy járható út, aminek a vége maga a gyógyulás. A szülőkkel további gondolatokat oszt meg az író a támogatásról, a játék fontosságáról, valamint üzeneteket a Dokiktól!

“Különleges világ ez itt nálunk, és mi mind a gyerekekkel, a gyerekekért vagyunk!
És ahogy szoktuk mondani: a javítás garanciális…”

Érdekes volt olvasni a többi kisgyermek “szuperhős” sérülésének keletkezéséről, és annak feldolgozásáról, majd a saját magukban levont tanulságról.

El tudom képzelni, hogyha ez a kis könyv bekerül egy kórterembe, és valaki felolvassa, akkor nem csak egy gyermek, hanem sokan fülelni fognak, mert ez a könyv mindenkit érinthet, aki kórházban, kórteremben van, remélhetőleg csak pár napig.

Ez a könyv segít feldolgozni a traumát, ad a kezekbe egy járható gyógyulás-tervezőt, és ami a legfontosabb, olyan dolgot mond el, amiről beszélni kell a gyerekekkel, családdal.

Senki nem szereti a kórházakat, én sem, de jó volt belátni a kulisszák mögé, megérteni azt a különlegesen zárt világot.

Ajánlom mindenkinek, szülőknek, gyerekeknek, kórházban dolgozóknak, tanároknak… tényleg mindenkinek!

Olvassátok szeretettel,
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr4714261179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása