Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Tippek, hogyan kommunikálj egy könyvkiadóval?

2018. január 30. - VargAda

Mióta a Kildara oldalának kezelése után egy kiadón keresztül is látom, hogy a könyves bloggerek hogyan kommunikálnak, szükségét éreztem, hogy erről is írjak.

Egyrészt, ha már szeretnél recenziós példányt kérni, tedd meg, hogy betartod a levelezés alapvető követelményeit.

tippek_kep.jpg

Tisztelt / Kedves Kiadó!
Láttam már Hellóka / Mizujs megszólítást is.
Ez egy “munkakapcsolat” és nem hiszem, hogy bárki örülne egy ilyen levélnek, te sem lennél a helyében.

Mutatkozzál be, mondd el, ki vagy!
Lehet, hogy új munkatárs olvassa el a leveledet, és nem tudja, te ki vagy, hol lehet téged elérni, mióta írod a blogodat, mióta szerettél bele a bloggerkedésbe.
Ha már együttműködtetek a múltban, akkor nyugodtan tedd be a recenzió(k)ról szóló linke(ke)t. Hidd el, meg fogják nézni.

Értelmesen mondd el / írd le, hogy mit szeretnél!
Ha ilyenek érkeznek, lehet nem fogják érteni mit akarsz:

- “az XY vagyok, ezt és ezt akarom, kb. 3 hét múlva lesz belőle kritika, vagy mi. Külditek?”

Szerintem fontos, hogy ne úgy kezelj egy vadidegen embert, mintha ezer éve ismernéd, hanem tényleg úgy, mint egy munkakapcsolatot.

Ha már van kommunikácó, legyél türelmes.

A kiadókhoz sok könyvigénylés érkezik. Lehet, hogy nem azonnal válaszolnak, nem kell naponta írni. Minden levélre válaszolnak, de létezik szabadság, betegség...stb.

Fogadd el, ha nem kapsz könyvet!

Egy könyv árát és a postaköltséget… meg minden egyéb költséget a kiadók nyilvántartanak. De ha “mizujs” köszöntéssel, igénytelen és összecsapott kritikát adsz ki a kezedből, engedd meg a kiadónak, hogy eldöntse, kinek ad könyvet. Aki kap recenziós köteteket, azokat utólagosan nyomon követik, és ha nem tetszik nekik a munkád - helyesírás, plagizálás, túl rövid, túl személyeskedő, unalmas, pont azt írtad, mint mindenki más… - akkor nem fogsz kapni könyvet. De ha te jól írsz, van kiforrott stílusod, odafigyelsz - és ez nem azt jelenti, hogy “külön köszönet az XY kiadónak! és egy link! - akkor az együttműködés lehet hosszútávú.

ÍRD le, hogy téged hol lehet megtalálni, írd alá a levelet.

Sok olyan levelet kaptunk, melyben a blogger neveden mutatkozol be, majd a postai levélen teljesen más név szerepel: XY vagyok, ZA néven írom a blogomat...
Social media felületek elérhetőségei, email címed, telefonszám, postai címed! - plusz levelezésektől mentesíted magadat és a kiadót is. Csak hogy világos legyen, a fenti adatok kellenek a futárnak, akik értesítenek, hogy merre van a csomagod, és még sms-t is kapsz, hogy hol éred utol a futárt.

Ha véletlenül az életedben és blogod életében változás van, jelezd a kiadónak. Elköltöztünk, a címem erről erre változott. Befejezted a blogod - nyugodtan küldhetsz levelet róla.

Remélem, a jövőben szép, jól megfogalmazott levelekkel találkozhatunk, és ti is jobban odafigyeltek a kommunikációra!

VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr7013618782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása