Minden, amit a fejlődésedhez tudnod kell!

Varga-Czakó Adrienn

Fogalmak, és szerkezeti adatok!

2018. január 18. - VAdrienn

 

A latin eredetű recenzió szavunk magyar megfelelője a könyvismertetés, könyvbírálat, könyvkritika.

Alap fogalmazási szerkezeteket nem tartanak be néhányan, ezért is fontosnak találtam, hogy írjak nektek a fogalmakról és formai megjelenésekről.

Engem sokan megszóltak, mert azt mondtam a bloggereknek, hogy úgy írjanak könyvkritikát, hogy „tetszett, mert; nem tetszett, mert.” Ez miért volt fontos? Mert akárhány könyvkritikát olvastam, azt akartam, hogy hasson rám, de megtanuljanak a bloggerek külső szemlélőként is látni egy könyvet. Ezzel is kezükbe adva a lehetőséget, hogy azt is le merjék írni, ha egy könyv nem tetszett. Nem akart egy blogger sem megbántani egy írót, vagy éppen könyvkiadót sem, de tényleg olvastunk nem egy olyan könyvet, amivel súlyos gondok voltak (stilisztikai, formai, nyelvezeti…), de mégis mindenki kihozta magából a kritikát, jelezve, hogy voltak benne hibák, de voltak benne olyan részek, amik tetszettek nekik.

Bevezetés, tárgyalás, befejezés.

Tudom, hogy az iskolában ezt verik a gyerekek fejébe, de talán nem véletlenül. Bármilyen levél, dolgozat, vagy kritika felépítésének alapjairól beszélünk, ami képes egy szerkezetet adni a mondanivalódnak.  A bevezetés és a befejezés általában egy-egy bekezdés, míg a tárgyalás bekezdései a szöveg tartalmától függenek.

A bevezetésben leírhatod, hogyan került hozzád a könyv, ki hívta fel a figyelmedet rá..stb. De olyan egyszerű dolgokat is leírhatsz, hogy miért választottad.

A fülszöveg nem számít bevezetésnek!
Fülszöveg: Könyvek borítóján elhelyezett ismertető szöveg.

Tárgyalás, cselekményvázlat, rövid ismertetés és bírálat a könyvről, de itt figyelj arra, hogy milyen nézőpontot választasz. Értem ez alatt a túl személyes, vagy a túl távoli megközelítést. Ez hiba. Ha túl személyes, azzal lehet, hogy nem tud azonosulni az olvasó, hiszen nem tudja, hogy te ki vagy; ha meg túl távoli, nem biztos, hogy érti, amit írsz. Valahol az arany középutat kell megtalálni. A személyes élmény átadása fontos, hogy benned milyen élmény keletkezett olvasás közben. Ezek megjelenhetnek akár idézetek, képek formájában is. Mi volt az, ami tetszett, mi volt az, ami nem – ez a része inkább könyvbírálat, de ez is a kritika része. Aki ért a nyomdai alapokhoz, írhat arról, hogy tetszett-e az újító formavilág, a könyv minősége, grafikák megjelenése…stb. De bírálhatod is a könyv nyelvezetét. Érdekességként beleírhatod, hogy mindenhol ezt a könyvet olvastad, mert…A lényeg, hogy úgy írd meg a tárgyalást, hogy azt érezze az olvasó, hogy meg akarja venni, el akarja olvasni. A bloggerek véleménye nagyon fontos, ezért jó, ha odafigyelsz a helyesírásra, a fogalmazásra is!

Befejezésnél ne azt írd oda, hogy „külön köszönet xy kiadónak” mert az nem befejezés! A benned felmerült érzéseket fogalmazd meg…amivel zárod a könyv által kibontott gondolatokat.

Tudjátok, mikor tanítják a könyvkritika írását az általános iskolákban? A 6. osztálytól!

pexels-photo-710737.jpeg

Azt, hogy milyen alapfogalmak ismerete kell egy könyvkritika megírásához?
cselekményvázlat | könyvajánló | kritika | ajánlás | személyes élmény | történet

Mi mit jelent?

- Cselekményvázlat: általános értelemben a műalkotásban ábrázolt eseménysorozatnak a szereplők (hősök) tevékenységéből felépülő alapszerkezete.
- Könyvajánló: Terjedelmesebb műnek rövidített változata.
- Kritika: Rövidebb ismertetés és bírálat.
- Ajánlás: A könyvbe rövid betekintést adó szövegmű.
- Személyes élmény: Az elolvasott szövegnek a befogadóban (olvasóban) keletkezett élménye.
- A történet írásban vagy élőszóban elmesélt esemény, amely lehet megtörtént vagy kitalált cselekménysor.

Recenzió: A referátum megírása során objektívnek kell maradni!  

De erről is írok még!
VargAda

 

Írók vs könyves bloggerek - vajon kinek van igaza?

Tegnap eljutott hozzám egy író blogja, aki szépen szólva szétszedte a könyves bloggereket, hogy milyen rosszakat írtak már a könyvéről, miközben neki ez pénzbe került (könyv+posta!).

Kényes téma, és mi is rendszeresen belefutottunk. Ezért is szeretném megosztani veletek a tapasztalatokat, amit a Kildara bloggereivel sokszor megéltünk.

De kezdjük tényleg a legelejéről, ki kicsoda!

1. A magánkiadás mit jelent?
Rengeteg pénzt költött az író, hogy kiadásra kerüljön a könyve.
Ennek nagyon sok hátránya van!
- bevételt akar generálni, mert mégis az ő pénze áll benne,
- övé minden szerzői jog, és minden felelősség is,
- sajnos, sok ilyen könyvön látszik, hogy gond van a szerkesztéssel, nyomdai minőséggel, korrektúrával...stb.,
- nincs mögötte marketing és az írók kapkodnak ha reklámozni kell a könyvüket, hogy bevételük legyen,
- elkezdik magukat hirdetni, de mégsem jön a várt siker, elkezdik keresni a megoldásokat, és ilyenkor jönnek a könyves bloggerek, közönségtalálkozók...a lehetőségek!

2. Kiadók által kiadott könyveknek van előnye és hátránya is!
- első körben beszélni kell a szerzői jogokról, amiről sokaknak le kell mondani, hogy a könyve megjelenhessen...
- ezért cserébe kap marketinget, kiadó szétküldi a könyvet a boltokba, vagy felteszi a webshopjába és intézi a postát, a könyves bloggereket...stb.
- ha már megjelent, te mint író tudsz róla posztolni, és megoszthatód a kiadó által kiküldött és elkészült recenziókat (amiket erre a célra tesznek félre), szervezhetnek közönségtalálkozókat, dedikálásokat könyvhétre, rendezvényeket...stb.
- de találkoztunk olyan kiadó által kiadót könyvekkel, amikben rengeteg hiba volt, stilisztikailag, formázásokban, fordításban...stb.
- Lehet soha nem kapsz belőle pénzt, de a neved forogni fog, ha ügyes vagy!

3. Könyves bloggerek!
Én minden alkalommal, ha magánkiadás által megjelent könyv írója keresett meg minket, mi minden esetben kértünk könyvet. Nem pdf-et, vagy éppen word doksit, hanem papír alapon könyvet. Ezért a könyves blogger megdolgozott, és dolgozni fog vele, mert az ő ideje nincsen ingyen!!
Hozzáteszem, hogy sok író nem akart velünk dolgozni emiatt, mert hogy neki az nem jó, de van ingyen pdf. Hát nem!  Értem én, hogy az a könyv annak az írónak pénzbe kerül, de fordítsuk meg a gondolatmenetet!

pexels-photo-459300.jpeg

Te, mint író kapsz érte reklámot, mert a könyves blogger megosztja a csoportokban, a blogján, a facebook oldalán, molyon, készít képet az instagram-ra, mert ő maga is ki akar tűnni a kritikával, és meg akarja mutatni, hogy min dolgozott. Ha jó arc, még játékot is csinál, és kéri, hogy kövessék be a te oldaladat is...

Jól olvastátok a könyves blogger dolgozott a könyvvel! Sokan úgy gondolják, hogy a könyves bloggerek, csak olvasnak és írogatnak. Van aki tényleg! De egy könyv ha jó, kb 2-3 nap alatt kiolvasásra kerül. Pár nap kell ahhoz, hogy meg is írja a recenziót róla, idézetet keressen, ami lehet az ő ízlésének megfelelő, és ezért a blogger vállalja a felelősséget!

Nem szeretem azt látni, hogy pl: vannak csoportosulások, és mindenki szinte ugyanazt írta, mert pl.: megcsúsztam a határidővel. Vagy, hogy egy tényleg rossz könyvet mindenki a magasba emel, miközben olvashatatlan. Mások vagyunk, más könyvek érdekelnek és kötnek le mindenkit, de a vélemény szabadságával még most sem tudnak egyesek mit kezdeni. Ehelyett, szidnak, személyeskednek, és osztják az észt, ahelyett, hogy kívülről nézve a könyvet, írnának róla véleményt. Miért tetszett és miért nem?! Ehelyett odavágjuk, hogy "szar volt..." az nem könyvkritika!

A Recenzió megírása során objektívnek kell maradni!  A latin eredetű szó jelentése könyvkritika, könyvbírálat, de az ismertetés tárgya nemcsak könyv lehet, hanem egy cikk, művészeti alkotás is, melynél megengedett a kritika – mi most csak a könyvekről beszélünk. 

Az íróknak, meg ha már publikálták a művét, bocsánat de "bírni kell a kritikát", és tanulni kell belőle. Mert ha mindenki kritizálja a könyvet, hogy pl.: átlátszott a lap és nem volt jó olvasni, mert túl kicsik voltak a betűk...akkor tudod, hogy az emberek olvasnák, de...vagy ha sokan megszólják, hogy mutasd meg nyelvtanárnak, akkor tudod mire kell legközelebb figyelni. Tanuljatok a hibáitokból, még akkor is ha tudom, hogy a magánkönyvkiadás drága mulatság.

A könyves bloggereknek, meg jó lenne megtanulni, hogy miként lehet akár egy rossz könyvről úgy könyvbírálatot írni, hogy ne legyen belőle világháború!

Erről hamarosan írni fogok, de addig is kövessetek!

VargAda

Drága Anyuka, legyen önbizalmad!

Drága Anyuka!

Neked van már szuper erőd, hiszen van egy gyermeked, és ha fut, szalad, eszik, alszik, akkor hidd el nekem, te mindent tudsz!

Én ezt minden anyukának elmondanám, mert annyira rossz olvasni bizonyos csoportokban, hogy mennyire nagy az önbizalom hiány az anyukák között. Vannak támogató csoportok, ahol tényleg az anyukák kiöntik a szívüket, és tényleg kapnak tanácsot és támogatást, a legrosszabb helyzetekben is. Ez nagyon nagy előnye a közösségi oldalaknak.

Ez a bejegyzés azoknak az édesanyáknak szól, akik keresik magukat, akik igenis nagyon jól csinálják amit csinálnak.

pexels-photo-407233.jpeg

Nem írom, hogy én tudom...mert nem tudom mi a legjobb neked, de ha adhatok pár ötletet, hogy csinálhatod jobban, akkor olvasd el, amit neked írtam!

Tipp 1.

Azért mert született egy vagy több gyermeket, kövesd az álmaidat. Ha vannak ötleteid írd le, nézz utána, keress hasonló oldalakat, ötleteket. Ne add fel, mert lehet, hogy pont a gyerek/ek lesznek a legnagyobb inspirációk, hogy végre meg is tudd valósítani. Csináld!

Tipp 2.

Tanulj! Az anyukáknak van lehetősége tovább tanulni, úgy hogy azt az állam támogatja. Ha még nincs meg a nyelvvizsgád, csináld meg! Szappanokat akarsz csinálni, menj utána és tanuld meg! Bon bon készítés izgat, csak akár hobby szinten, keress rá és menj el! A tudással a fejedben, nem fogod azt érezni, hogy elbutulsz a gyerek mellett, és nem érzed magad egy nullának. Arról nem is beszélve, hogy az a 3 év bizony olyan hamar eltelik, hogy mire észbe kapsz a gyerek már oviba jár....

Tipp 3.

Én-időm, mi-időnk! Beszélj apukával, vagy ha lehet nagyszülőkkel, hogy segítsenek. Nem kell mártirnak lenni, mert anya vagy! Nehéz kérni, meg sok szervezéssel is jár, de kell neked az én-idő! Ezek után meg az apa-idő, barát-idő! Tény, hogy lelkileg fel kell készülnöd arra, hogy valaki más figyel és vigyázz a szemed fényére, de hidd el nem lesz semmi baj, ha 2 órára elmész vagy mentek a pároddal, vagy a barátnőiddel, gyerek nélkül! Ha elsőre sok, akkor először egy bevásárlást intézz el egyedül, majd egy kozmetikust, majd tovább és tovább míg végül nem leszel bátor egy igazi randihoz a pároddal!

Tipp 4.

Figyelj magadra! Orvosilag tessék elmenni kivizsgáltatni magad! Gondolok itt az éves rákszűrésre, ha valami fáj megnézetni, bőrgyógyász sem baj ha lát. Anyaként hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent magunk elé helyezünk! Nem kell. Te a gyermekednek az anyukája vagy, és ha te jól vagy - kívül-belül -, akkor az bizony mindenkinek jó. Te vagy a motor, amit igenis néha, el kell vinni feltölteni.

Tipp 5.

Kapcsolódj ki. Ha ez a sport, akkor sportolj, ha az olvasás akkor olvass, ha egy jó fürdő, akkor nyugodtan engedd meg magadnak, hiszen megérdemled.

Tipp 6.

Szelektálj és  tervezzél! A fontos, a sürgős és a halaszthatatlan dolgok között. Írj listát, hogy lásd mik azok a feladatok amit havi, heti, napi szinten meg kell oldani. Mikor akartok nyaralni, telelni, wellness-ni, kirándulni, utazni a nagyszülőkhöz, dédikhez... Pl: én utálok már vásárolni, ezért minden héten pénteken a párom elmegy vásásrolni, a következő hétre. Tudatos tervezés a titka, ami hosszútávon nagyon átláthatóvá teszi az életeteket, és bár néha rohanás lesz az idővel, de tudod mikor mi történik, és ez a legfontosabb.

Tipp 7.

Bízz a megérzéseidben. Sok anyuka meg akar felelni ennek, annak, amannak. Az a helyzet, hogy ha te hozzátáplálást nem almával, hanem sütőtökkel kezded sincsen gond, úgy is mindent meg fog kóstolni, négy vagy hat hónaposan...mindegy! Ha nem vagy biztos valamiben kérdezz meg meg másokat, de úgy cselekedj ahogy neked jó és a babádnak. Nem kell mindenkinek megfelelni. Minden baba más, minden ház más szokásokat ad, és igen vannak jobb és rosszabb napok, de találd meg minden napban a jót. Na aggódj, az a legrosszabb amit megtehetsz, inkább keresd a megoldást! Biztosan megtalálod.

Remélem jól estek a szavak és bízol önmagadban, mert ez a titka annak, hogy minden rendben legyen!

VargAda

Adatvédelmi és egyéb beállítások a Facebook-on

Több anyuka írt, hogy miként lehet beállítani az adatvédelmet a facebook-on? Ma úgy gondoltam, hogy átnézem a saját beállításaimat, és innen is jött az ötlet, hogy ne mindenkinek egyesével válaszoljak, hanem egy cikkben.

Ha számítógépen nézed a facebook-ot, jobb oldalon fent van egy háromszög, ha mobil telefonról akkor három vízszintes vonalra, lépjél rá!

hands-woman-laptop-notebook.jpg

Ott keresd meg a BEÁLLÍTÁSOK menüt, lépj rá!

Párat kiemelnék, amiről jó ha tudsz!

ÁLTALÁNOS beállításnál, van egy olyan pont, hogy FIÓK KEZELÉSE.
Ha valaki elhalálozik, és rád hagyta a hagyatéki kapcsolattartó "szerepet", akkor te dönthetsz az elhunyt profiljáról. Vagy megtartod és emlék oldalt csinálhatsz, vagy törölheted az oldalt.

ADATVÉDELEM - ez arra vonatkozik, hogy kik és mit láthatnak a az idővonaladon, rólad.
Kik láthatják a dolgaimat?
Bejegyzések - általában az ismerősöket szokták beállítani.
Kik láthatják az ismerőseid listáját? Nálam csak én láthatóságot. 
Ki léphet velem kapcsolatba? Vagyis ki jelölhet be ismerősnek! Ha valakivel nincsen közös ismerősünk, azok írhatnak email. de nem szeretem ha idegenek bejelölgetnek, ha mégis, akkor kérdezek.

IDŐVONAL ÉS MEGJELÖLÉS!
IDŐVONAL: kontrollálhatód, hogy ki írhat és ki láthatja az idővonaladat!
MEGJELÖLÉSEK: A megjelölt bejegyzéseket ki láthatja, amelyeken meg vagy jelölve.
ELLENŐRZÉS: Ez azért fontos, mert nem szeretem ha bejelölgetnek az emberek képeken, és ha nem tudom rögtön megnézni, akkor ne legyen ciki, ha addig van az idővonalamon, amíg nem tudom ellenőrizni.
Ez azért hasznos funkció, mert ha netalántál túlvezérelt rokon bejelöli a gyerekem, akkor sem kerülhet ki!

TILTÁS
Itt azokat az embereket tudod megjelölni, akikkel nem akarsz kapcsolatba kerülni, és nem akarod, hogy lássák azokat a bejegyzéseket amiket kiteszel, mert mondjuk zaklatnak, rosszakat vagy valótlant írnak rólad, valakiről akit szeretsz...stb. tudod magát a felhasználó profilt tiltani, de az üzeneteket is is, illetve ha mindenféle alkalmazás ajánlással bombáznának, eseménymeghívásos embereket, és oldalakat is tilthatsz.

Van kérdés, írjatok!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, hogy máshoz is eljusson, hátha szüksége van rá!

VargAda

Előadás a facebookról...házival!

Minap egy baba-mama klub vezetője felkért, hogy beszéljek a munkámról és adjak tanácsot olyan anyukáknak akiknek van facebook oldala. Bevallom jól esett, hogy megkértek rá, és bár először kicsit kétségbe estem, de hamar rájöttem, hogy bár a téma egyszerűnek tűnik, de bizony nagyon is összetett.

Sokan úgy gondolják, hogy a facebook ingyen van.
Jelentem, hogy ez nem igaz! Te magad adataival, szokásaiddal fizetsz, azért is hogy használod, és kihasználod a facebook adta lehetőségeket. A facebook motorja az általad megadott adatok alapján ajánl fel neked csoportokat, oldalakat, embereket, reklámokat és fizetési módot hogy népszerűsítsed magadat, a munkádat…nagyon röviden és tömören!

Viszont sajnos még a mai napig is van olyan ember, aki nincs tisztában azzal, hogy miként állítsa be az adatvédelmet. Miért fontos? Azért, hogy ne mindenki mindent lásson, a napjaidból, életedből, szokásaidból.

A képen látható módon tudjátok megtalálni és beállítani.

adatvedelem.jpg

Emlékszünk arra, hogy a család elment nyaralni és mire hazaértek kipakolták a lakást? Persze, mert nyilvánosak voltak a fényképek, amiket a nyaralásról kitettek, mint minden más is. Meg adták, melyik városban élnek, és onnan már csak egy pillanat volt mindent kipakolni. Fontos, hogy ha van gyerekünk, akkor erre jobban figyeljen a család, mint bármikor.

Sajnos tény, hogy a pedofil oldalakon megtalálható képek felét, - ismétlem a felét! - a facebookról töltik le, amit a családok tesznek fel!

Másik, - és erről már írtam! – "A saját gyerekedről se, és más gyerekéről se posztolj meztelen, a gyereket bántó, megalázó, őt kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben ábrázoló fotót!" a gyereknek vannak jogai, és ezt bármennyire is furcsán hangozhat, de tiszteletbe kell tartani. Arról nem beszélve, hogy te most kiteszed a gyerekedről a cuki képet, és eltelik sok év, a te gyereked és annak osztálytársai is felkerülnek a facebookra, és csúfolódás tárgyává válhat, amiért te leszel a felelős. Akinek később önértékelési gondjai lehetnek, mert a like számától fogja magát jól érezni és nem attól, hogy ő egy határozott ember.

Mindenkinek ajánlom, amolyan házi feladatként, hogy

 1. Amit egyszer felteszel az internetre, az bizony ott is marad, hiába törölted le!
 2. Évente egyszer, mondjuk év elején, nézd át a facebook ismerősöket, csoportokat, oldalakat, és ha kell töröld le, lépj ki, állítsd le a követést!
 3. Nézd át a nyilvános profil képet is, mert azzal, hogy kicseréled, nem törlödik le a régi!
 4. Ha a gyerekről akarsz kitenni képet, tedd meg azt inkább egy saját zárt csoportban! Erősen szűrve, hogy oda ki kerülhet be!!
 5. Mielőtt tényleg kiteszel egy képet, gondold végig, hogy mennyire lesz ciki pár év múlva, a gyereknek!?
 6. Legyen benned a kétely, és merj kérdezni, hogy "ki vagy, honnan ismerjük egymást", ha valaki ismeretlenül bejelöl! Nem kell, hogy mindenki a barátod legyen.

Jó házi feladatot, és jó szelektálást!

VargAda

Milyen ajándékot érdemes vinni / venni egy újszülöttnek ajándékba?

Milyen meglepetéssel készüljünk, ha újszülötthöz mész látogatóba?

Amikor én mentem újszülött látogatóba, mindig megkérdezték hogy "ugye nem vagy beteg?"
Persze, hogy nem voltam, de ha éreztem, hogy valami lappang inkább lemondtam a találkozót, mert a pici babák ilyenkor nagyon hamar elkaphatnak bármit, és az ne a te lelkeden száradjon élete első betegsége!

Én mindig megkérdeztem, hogy minek örülnének? Erre is sok féle válasz volt, "semmit csak gyere," vagy "valami finom kaját főznél nekem"? Amikor megszületett a lányom én is rájöttem, hogy óriási kincs ha tényleg akiről tudom, hogy köztudottan jól főz, hozzon meleg kaját. Nem volt időm főzni, mert igyekeztem vagy a lakásba rendet tenni, vagy pihenni, vagy elintézni pár telefont...stb. De ha viszont főzne valaki az figyeljen arra, hogy ha az újdonsült anyuka szoptat, ne legyen gond a babának. K betűs kaját nem főzünk értem ezalatt a karfiolt, a karalábé, a hüvelyes ételek...puffadást okoz, és pár falat élvezetért, anyuka biztosan nem fogja kipihenni magát!

Na de mit vigyünk, ha nem tudunk főzni és mégis kedveskedni szeretnénk az új családtag felé.
- Pelenka - biztosan elfogy, erre a legjobb példa a pelenka torta.
- Popsitörlő - az is, mindig elfogy.
- Baba fültisztító,
- Folyékony hintőpor,

- Megfázáskor használatos orrspray, újszülötteknek, hogy hamarabb túl legyenek a megfázáson!
- Van egy nagyon jó találmány - a pelenka szemetes szatyor - pont pelenkák és törlőkendők mérete, és ami fontos illatos!
- Hasznos lehet még a szemetes illatosító - ezt szerintem minden anyuka érteni fogja hogy miért?
- Nekem vettek anno Foreveres Aloe Vera Gelly-t, amit sokáig nem használtam, csak mikor már semmilyen popsitörlő nem segített a fogzás féle pirosodás kezelésére. Azóta viszont csak ezt, mert nincs benne semmilyen bőr irritáló anyag, és tényleg hatékony.
- Levendula illó olaj - mert az segíti az alvást...de csak ha nem vált ki allergiás reakciót!!!

Azért tettem ki a videóban a szponzorált jelzőt, mert bár magam vásároltam vagy éppen kaptam amiket bemutatok, nem szerettem volna, hogy félreértés legyen belőle.

Nézzétek meg a videót a témához kapcsolódva és ha tetszett osszátok meg!

VargAda

Számvetés 2017-ről, egy izgalmas évről!

Sziasztok!

Velem most megint megfordult a Világ, ebben az évben biztosan.

Egyrészt van egy egészséges, gyönyörű kislányom, aki lassan de biztosan a fogzáson túl de hajlandó lesz egyedül menni, és ezzel újabb mérföldkövet letenni az életünkbe. Azt mondták az anyukák, hogy ha eddig nem mentek le rólam a kilók, akkor nem kell aggódni, futni fogok utána annyit, hogy észre sem veszem de beleférek a régi nadrágjaimba. Úgy legyen. :)

Sokan kérdezték, hogy nem bántam-e meg, hogy "elengedtem" a Kildarát? Nem.

Sőt, pont azzal, hogy elengedtem rengeteg másik ajtó nyílt ki előttem. De nem kell eltemetni a Kildarát, mert nem végleg húztuk le a rolót, hanem átmenetként, amíg nem jövök rá, hogy mi is a valódi célja. Addig a bloggerek tehetnek ki projekteket, könyvkritikákat, idézeteket, játékokat, mindent ami könyvekkel kapcsolatos.

Egy könyvkiadó felkért, hogy segítsem a munkájukat, még aznap mikor kitettem, hogy "az elengedés egy nagyon nehéz döntés!" és örömmel el is vállaltam. Nagyon érdekes, hogy a bloggerek oldaláról mi mit adtunk és mik voltak az elvárások, és most a másik oldalon ülve, hogy mi minden más, mint ahogy gondoltam.

Emiatt a nagyon nehéz döntés miatt, lett munkám a gyerek mellett, ami nagyon sokat segít abban, hogy ne veszítsem el a fejem, és igenis gondolkodjak, emberekkel beszéljek, fejlődjek. Imádom a lányom, de nekem kell mellé más is, mert ez is feltölt. Továbbá egy olyan lehetőséget is kaptam, amivel eljuthatok olyan bloggerekhez és remélhetőleg akár újságírókhoz, akiket érdekelhet a tartalom fejlesztés, egy jó könyvkritika megírása, és egy kicsit emelni azt a silány színvonalat, amivel sajnos több száz könyvkritika után tapasztaltam. Van ideje és helye, hogy beszélgessünk erről a kritikai műfajról, amivel kapcsolatban hónapok óta dolgozom és gyűjtöm az anyagokat, és olvashattatok már pár formai cikket is. A feladat óriási, a felelősség még nagyobb, de hiszem azt hogy az elmúlt 3 év Kildara erre tanított meg, és erre terelt előre.

Tavaly ilyenkor számoltunk, hogy mennyivel lett több a követőink száma, honnan hová jutottunk...de rájöttem, hogy bár nagyon is fontosak a számok, de nem az a legfontosabb, hanem a mögöttes tartalom a weboldalon, amit vállalunk, ami a bloggerek nélkül nem jöhetett volna létre, és amire joggal lehetünk büszkék.

Anyukám mindig azt mondta, hogy sosem fogok férjhez menni "mert magasra b##@tad a lécet!" aztán mégis. Most is magas a léc, mert a könyvkritikáink is magas színvonalon állták ki a próbát és erre a következő statisztika a legjobb példa. Mindent elmond helyettem!

statitsztika_2017.jpg

Hinned kell az álmaidban, és abban, hogy minden okkal történik!

VargAda

Karácsony...ide nekem!

Már napok óta szerettem volna írni a blogra, de azt hiszem kicsit elkapott a karácsonyi készülődés.

Baba miatt nem nagyon tudok elmenni vásárolni, így ebben az évben ha valamit nem tudtam helyben megvenni akkor bizony internet segítségét kértem. Bevallom jól tettem, de egy cég kivételével elmondhatom, hogy mindenkinek minden ajándéka beszerzésre került. Kicsit ámulva állok a tény előtt, hogy van akinél már pompában áll a karácsonyfa, miközben mi csak ma vesszük meg. Ha megérkezik a fa egy napot hagyom hogy kiengedjenek a faágak és csak utána díszítem fel, piros aranyba a fát. Nagyon nagy kíváncsisággal várom hogy mit fog hozzá szólni a kislányom, így hogy most már minden érdekli. Tavaly, még mózes kosárban aludt mellettem miközben díszítettem a fát és a télikertet, gyakorlatilag végig aludta rajtam a karácsonyi hacacárét, mert mindenki hozzánk jött,hiszen akkor volt 8 hetes kis manó.

Megsütöttem a mézeskalácsokat, nagyjából minden alapanyagot megvettünk ami kell a menühöz. Lassan de biztosan minden összeáll. Nem vagyok hajlandó idegeskedni, túlpörögni a karácsonyt. Ha kész lesz a kaja ha nem, lesz aki segíteni fog. Ajándékok megvannak. Ha valaki nem ér hozzánk sem fogok kiborulni miatta. De egy dolog csak nem tud nyugodni, az pedig hogy ez lesz a harmadik karácsonyunk Anyukám nélkül.

Ez az év mindennél jobban és többször emlékeztetett arra, hogy Anyu nincs. A gyász végéhez értem, A gyász öt szakasza a Tagadás, harag, alkudozás, depresszió és végül az elfogadás. Mindegyiket megéltem, mindegyik nagyon nehéz volt, de az elfogadás volt a legnehezebb. Az eltervezett élet a "nagyival" már sosem lesz, nem lesz "anya leves" nem hívom fel, hiszen a telefontársaság már másnak adta a számát, nem fogja "elrontani" pedig hányszor mondta...elfogadtam, hogy nem lesz a lányomnak két nagymamája csak egy. Elfogadtam, hogy mi vagyunk egymásnak, és bár sokan vannak körülöttünk, de ez az egység megtartása a legfontosabb.

Aa_lepes.jpgz elmúlt hetekben sok mindenben megvilágosodtam. Egyrészt rájöttem, hogy nem vagyok menthetetlen, sőt! Megértettem, hogy nagyon sokat kell még tanulnom, de hogy olyan tudás birtokában vagyok ami bizony másoknak is nagyon hasznos lehet. Lettek új kapcsolataim, akik hamarabb rájöttek mit tudok mint én jómagam. Elkezdtem tervezni, kitaláltam hogy mivel az időmmel nagyon jól kell bánnom csinálni fogok egy youtube csatornát. A beszéd mindig jobban ment mint az írás és annyi dolog van amiről nem beszélnek, hogy hátha lesz aki meghallgatja.

Szóval, nagy terveim vannak, és bizakodva nézek a jövőbe, de addig is mindenkinek nagy türelem a karácsnyi készülődéshez, és szép napot!

VargAda

Tippek, hogy kevesebb hiba legyen az oldaladon / blogodon!

Hibák, amivel rendszeresen találkozom.

Sziasztok!

Az elmúlt pár napban közel 80 könyves blogger, közel 400 írását néztem át, és ha megengeditek leírom a legidegesítőbb hibákat, amikkel eddig találkoztam és azokat is amik elnyerték a tetszésemet.

Óriási kép amivel nyit az oldal!
-
NEM KELL! Van egy fajta tendencia, hogy jó az ha a menü feletti kép jó nagy. Én nagy felbontású gépen dolgozom, de amikor a fél képernyőt az óriási kép foglalja el, akkor nagy levegőt veszek, hogy lássam magát az oldalt és megkeressem a menüpontokat. Ennek a képnek a lényege az lenne, hogy egy kis színvilágot mutassatok meg a blogotokról. Legyen rajta egy név, és olyan kép ami rólad szól.

- Ha 1200 pixeles az oldalad beállítása, akkor ahhoz elég egy maximum 300 pixel magas kép.
- Példának ez sokkal kisebb kép, és egy névvel simán bármilyen fejlécnek megfelel.

menu_alatti_kep.png

Menüsor
- Nem egyértelmű. Ha könyves blogod van, miért van rajta beauty bejegyzés?
- Rosszul megadott menüpontok

Kereső hiánya
- Tessék kitenni a keresőt, mert lehet van olyan olvasód, mint például én, aki egy adott könyv érdekli, és nincs ideje végig nézni az elmúlt egy éves olvasásodat, hogy megtalálja azt az egy könyvet.

Betűtípus
- Cirádás betűk, rosszul választott betűtípus. Könyörgöm ne! Láttam írott betűt ami még el is dőlt...nem volt jó olvasni. Erre nagyon figyeljetek oda! De erről írtam már az előző posztomban: ITT

Mivel könyves bloggerek könyv kritikáit olvastam el, így a következők nekik lehetnek hasznosak.

Könyvek adatai. 
- Ki fordította, mikor jelent meg, mi a műfaja, kiadó neve, oldalszám.
Például így: KIADÓ: LIBRI / OLDALSZÁM: 194 / KIADÁS ÉVE: 2017 / MŰFAJ: REKLÁM, MARKETING
- Ami nem kell: isbn szám, kiadás helye
- Engem mondjuk érdekelne, mennyi idő alatt olvasták el az adott könyvet.

Maga a könyvkritika - erről lesz még külön bejegyzés!
- Nincs elválasztva a fülszöveg, és egybefolyik a kritikával, érdemes lenne legalább más színnel kiemelni, vagy dőlt betűvel.
- A kritika értékelése, legyen mindig a kritika végén. Ha elől van nem fogják érteni!
- Káromkodás: "faszkivan", "seggfej" - semmilyen könyves kritika esetén nem elfogadott. Annyira szép a magyar nyelv, és olyan választékosan beszélünk...tessék kreatívabban körbeírni ha valaki nem a legszimpatikusabb egyén, abban az adott könyvben, és rászabták a gonosz szerepét.
- Helyesírás:  "a ilyen",
"," vessző után nincs szünet,
rossz fogalmazás,
óriási hosszú mondatok, aminek az eleje és a vége már köszönő viszonyban nincsenek,
- Kritika nem érthető, mert csapong a saját véleményed, a könyv és a filozófiád között. 
- Minden kritikának kell lennie bekezdésnek, tárgyalásnak, és befejezésnek. Tudom hogy az iskolákban ezt a fejetekbe verték, de higgyétek el, erre építhető fel bármi - levél, életrajz...- könyvkritika. De erről részletesebben kicsit később! 
- 500 karakteres értékelések, csak hogy lássátok, ez 5 bekezdés, 1477 karakter, 247 szó, és még így is rövid – én több olyan kritikát is olvastam, ami 500 karakteres volt…ami pont akkor mint a piros betűkkel jelzett szöveg. Rövid, ugye? Ez nem könyvkritika, mint ahogy a szereplők jellemfejlődés, vagy éppen jellemzése sem.

Lorem ipsum dolor sit amet, nulla dolores ex eam. Hinc clita mel in, porro debitis argumentum vix ad. Sale fierent sed in, vim verterem gloriatur te. Illum dolorem voluptatibus ei his, et quaeque officiis aliquando duo. Amet comprehensam ne mea. Adhuc ludus quaeque ad qui.

Vel id quod efficiendi complectitur, appetere assueverit omittantur his eu. Simul reformidans ei vim, saepe fuisset sea an. Nec vero consul equidem ex. Sit id fastidii facilisi principes, verterem expetendis et quo, utamur recteque ne cum. Et integre mnesarchum vim. Te nec diceret ocurreret.

Quis dolore et duo, mei ei minim bonorum. Eam no dico quodsi dissentiunt, ne amet patrioque vix, impedit repudiare ei sit. Autem facete commodo ut pro, vocibus antiopam cu mea, ea qui falli accusam sensibus. Eu quo audiam sententiae, quas nobis est ea, id nam propriae aliquando. Mea id similique inciderint.

Pro cu voluptaria omittantur, id vis suas munere iracundia, et nam nonumes pertinacia percipitur. Rebum percipitur ius in, qui an audire accusata, eu veri interpretaris pro. Audire senserit pertinacia usu ad, mei te sanctus mentitum, in tempor sensibus constituto vel. An quem deserunt complectitur mei. Elit malorum debitis ad mel, an eius quando urbanitas his. Vim erant ridens elaboraret ne. In duo fugit omnes posidonium, iisque corpora euripidis ei pro.

Recusabo forensibus deseruisse ius ex, paulo similique eu vix. Dicam animal reprimique ei ius, invenire instructior sed ex, id sit eius percipit. Sonet prompta iudicabit ius no, nam populo option repudiare ea. Per error scripta temporibus ut. Pri ex inermis salutatus repudiare, primis mucius vix ne. Pri legimus blandit patrioque ea, an fabulas debitis epicuri usu, sit solum regione inermis te.”


Ajánlás hiánya
- Nagyon kevés bloggernél láttam, hogy ajánlotta volna, korosztálynak, xy műfajt kedvelők számára a könyvet.

Kapcsolat.
- A kapcsolat alatt értem minden olyan információt ahol téged meg lehet találni, és fel lehet venni a kapcsolatot.
- Instagram, facebook... és email cím. Tessék kitenni, mert van, aki nem kattint a kis kockákra a jobb oldalon.
- Ha megszűnik a blog, illik róla egy kör emailt küldeni!!!

Támogatóim
- Ehhez illik némi magyarázatot írni. Például: „A támogató kiadókat azért tettem ki, mert ….bétázom a könyveiket, ami megtisztelő, szeretem a hozzáállásukat…" bármit.

Címkék
-
Hol van, hol nincs, érdemes lenne vagy műfaji, vagy írói címkéket alkalmazni, ha már kiteszed…de az ezer címkéktől mentsen meg a jó ég, és rengeteg helyet foglal el az oldaladon. Tessék rendszerezni, és újragondolni, mi alapján rendszerezed, ez legyen az alap!

És akkor most jöjjön minden, ami viszont nagyon tetszett!

Külön menüpont, az értékeléseknek.
- ABC sorrend is tetszett, de jó volt a kiadós lista is, könyvborítós képekkel.

Hangulatos képek / zenék választása egy-egy kritika mellé.
-
Zseniálisak volt, és öröm volt látni, de a képek ne legyenek óriásiak.

Írókról pár szó
- Tetszett, hogy néha tudtam ki írta a könyvet, pár mondat életrajzi adat.

Idézetek
-
Nem több idézetről beszélek, hanem a megfelelő helyen a megfelelő idézet.
- Kedvenc idézetem is nagyon szimpatikus, de nem az ami már eleve ki volt emelve a borítón.

Folytatjuk!

Képezni kell egy új nemzedéket, türelemmel és tudással!

Angolul vagy magyarul?

Sziasztok,

Napok óta kialakult egy elég nagy vita egy közösségi portálon, hogy milyen nyelven kell eljutni az emberekhez? Mert a magyar nem világnyelv, ezért jó ha tud az ember angolul. Tény.

Az információ átadása nagyon fontos. Én örülök annak, hogy ma már nagyon sok előadás, cikk kerül ki magyar nyelven, tartalomfejlesztésről, kommunikációról, innovatív dolgokról, elérve az itthoni közönséget is érdeklik ezek a témák.

Meggyőződésem, hogy itthon ugyanannyira kell a magyar szakembereket továbbképezni, és akár oktatni is, hogy a tudásukat tényleg ne csak külföldön tudják kamatoztatni, hanem igenis itthon. Amikor elkezdtem kutatni a tartalomfejlesztéssel kapcsolatban, nagyon szét szedett cikkeket találtam. Mindenki valamire koncentrált, vagy csak egy szegmenst választva magának és abban lesz profi.

Ilyen például a weboldal. Vannak külön tipográfia zsenik, vannak fejlesztő guruk, vannak marketing szakemberek, akik csak egy vagy talán több dologra specializálódnak, és ez is jó, de szerintem szükség van arra, hogy az egészet kompletten lássuk át.

 • Mi, miért történik?
 • Ki hogyan lehet jó előadó, ha már muszáj kilépnie a saját komfortzónájából?
 • Hogyan építsd fel azt a kommunikációt, amiből meg is akarsz élni?
 • Kiket akarsz elérni?
 • Milyen következményekkel kell számolni ha...? és még ezer téma, aminek csak a tetejét kapargatjuk meg.

Erre mind mind van szakember. De ha nézem a kint már leágazóban lévő tendenciát, akkor itthon nagyon nagyon sokat kell tanulni és tanítani mindenkit, ami nagyon fontos szerintem, hogy mindezt magyarul. Én nem értek a youtube-hoz, de ismerem azt az embert aki igen. Nem vagyok tökéletes ha a megjelenésről van szó, de hiszek annak aki ért hozzá...mert nem is ez a dolgom!

Én tudatosan kezdtem a blogot csak is magyar nyelven, és használom az összes social platformot is magyarul. Pedig tudok angolul, hollandul és mint kiderült pár napja a német konyha nyelv is megy. De meggyőződésem, hogy itthon is kell képezni mindenkit.

Mindenki alatt kit értek?
Mindenkit aki blogot ír, aki ad, aki kommunikál. Sajnos azt tapasztalom - most kifejezetten könyves - blogok esetén, hogy alapvető formai követelményeket nem tartanak be, pedig állítólag iskolába a fejükbe verik a magyar tanárok. Bevezetés, tárgyalás, befejezés. Van aki a fülszöveget is (!) a könyvkritika részének tartja, de olvastam olyat is, hogy a karakterek leírását tartotta kritikának. Ezek az bloggerek 14-től fölfele, olvasott emberek, és írnak blogot, bárhová eljuthatnak, példát mutatva másoknak. De ha azt írnám, légy szíves írj egy 5 mondatos lead-ot, - röhögni fogsz - de azt megérti. Felelősségünk van azzal kapcsolatba, hogy a tudást átadjuk. Felelősek vagyunk azért, hogy egy új nemzedéket megtanítsunk arra, amivel mi most más nyelveken juthatunk csak hozzá.

Van szükség a képzésre? IGEN!
Magyarul? Ez nem kérdés.
Kiknek? Mindenkinek!

Elárulok egy titkot, nagyon nagy álmom, hogy egyszer a TED-en adhassak elő, de azzal is tisztában vagyok, hogy addig lehet évek fognak eltelni, és még többet kell tudnom, kutatnom, tanulnom és átadni a tudást, hogy egyszer talán állhassak azon a kerek piros szőnyegen és beszélhessek magyarul!

Kell ennél több motiváció?
VAdrienn