Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: Corinne Sweet - Nyugalomnapló / Szorongásoldó gyakorlatok - bárhol bármikor

2018. július 13. - VargAda

Egyszerű, ám hatásos gyakorlatok a nyugalomhoz és tisztánlátáshoz

Heves szívdobogás, örökös aggódás, légszomjjal kínzó, álmatlan éjszakák - ezek a minden negyedik embert gyötrő szorongás tünetei. A szorongás gyakran eluralkodik rajtunk, de kezünkbe vehetjük az irányítást.

Corinne Sweet gyönyörűen illusztrált kötete - amelyben a saját gondolataink is helyet kaphatnak - bárhol és bármikor elvégezhető gyakorlatokkal és inspiráló gondolatokkal segít feltárni szorongásunk okait és kezelni a stresszes helyzeteket.

KIADÓ: HVG KÖNYVEK/ OLDALSZÁM: 200 / KIADÁS ÉVE: 2018 / MŰFAJ: ÉLETMÓD, EGÉSZSÉG 

A Nyugalomnapló részemről egy tudatos döntés volt, hogy megveszem. Nem szeretem az “én vagyok a tuti, és megmondom, hogy ha te ezt meg ezt csinálod, akkor jobban leszel, mert azt mondtam” könyveket. De ezt a könyvet többen is ajánlották. Nem vagyok egy szorongó típusú ember, de voltak nagyon nehéz időszakok az életemben, és tudom, hogy a depresszió egy alattomos, aljas valami, ami csak jön és pusztít könyörtelenül. Belegyalogol az életedbe, átveszi az uralmat és elnyom. Igyekszem nyitott lenni a barátaimmal szemben, és ha tudom, hogy bajban van az illető, megpróbálok segíteni, ha elfogadja. 

Ez a könyv nekem egyfajta megerősítés azzal kapcsolatban, hogy az első lépés minden esetben a felismerés. Az, hogy valaki képes legyen felismerni, ha szorong, ha süllyed a negatív oldal felé, és tenni az adott rossz érzés ellen. Vannak a tipikus “panaszkodom” emberek, akiket az éltet, ha mindig ők vannak a középpontban; na nekik ez a könyv nem való. Ez a könyv azokhoz szól, akik szeretnének változtatni a jelenlegi helyzetükön. 

“Képzeld el, hogy egy csigalépcsőn haladsz lefelé. Csak mész egyre lejjebb és lejjebb, bele a vaksötétbe. Nem érzed jól magad. Félúton legszívesebben visszafordulnál, de nem lehet, viszont tovább menni sem akarsz.

Ekkor valaki leereszt neked egy kötelet.”

Nagyon jól felépített könyv, kezdve a szorongás fogalmától, a másodlagos traumatizáción keresztül, a generalizált szorongáson túl, a pánikrohamon át. De bemutatja, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik nyitottak egy terápiára, mint például a kognitív viselkedésterápia (CBT), vagy Mindfulness, a tudatos jelenlét. Ami fontos még ebben a könyvben, hogy nem ítélkezik, vonja kérdőre az olvasót a kialakult helyzete miatt, hanem segít. Elmagyarázza, hogy nem szégyen segítséget kérni, sem terápiára menni ebben a zajos, stresszes világban. 

“A médiazajjal az az egyik legnagyobb probléma, hogy sokunkkal, érthető módon, elhiteti: a világ csupa veszély, sosem lehetünk biztonságban, minden sarkon támadók leselkednek ránk, állandó fenyegetettségben élünk - pusztán azért, mert a különböző képernyőkön folyamatosan ilyesmiket szembesülünk. 

Pedig a szakemberek szerint ma nagyobb biztonságban élhetünk, mint valaha, hiába érzékelteti a sajtó az ellenkezőjét.”

Nagyon tetszett a könyvben, hogy tartalmaz feladatokat, gyakorlatokat, amivel szembesülhet az olvasó: azonosíthatók a gondolkodási hibák, osztályozható a szorongás, és tippeket is kapunk a szorongás feldolgozásához, leküzdéséhez… 

A könyv tele van szemet pihentető grafikákkal. Mindenki a saját tempójában haladhat, és van hely a jegyzetek számára is. 

De nem szabad elfelejteni, hogy a szorongást és annak jelenlétét az életünkben, mindenki csak maga ismerheti fel. A könyv utolsó oldalán magyar és angol nyelvű hasznos információkat találhat az, aki mer segítséget kérni! 

Bárkinek ajánlom ezt a könyvet, aki érdeklődik, aki érintett, aki nyitott arra, hogy felismerje, ha valaki szorong a környezetében. Ezzel a könyvvel senki nem lesz kevesebb! 

Olvassátok szeretettel, 

VargAda 

682994.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr2414111013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása