Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA: FODOR MARCSI - NESET ADRIENN 50 ELSZÁNT MAGYAR NŐ

2018. június 22. - VargAda

50_elszant_magyar_no.jpgÖtven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.

Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből - a jövőnek.

A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.

KIADÓ: BOOKLINE KÖNYVEK/ OLDALSZÁM: 207 / KIADÁS ÉVE: 2018 /
MŰFAJ: IFJÚSÁGI IRODALOM

A Könyvhéten már láttam ezt a könyvet, és ha nem áztunk volna rommá, akkor lehet, még a dedikálást is megvárom, de sajnos nem így lett.

Elsőre megfogtak a könyvben látható grafikák, Rátkai Kornél rajzai. Ez egy modern kori könyv fiataloknak, de simán lehet jó kiegészítő anyag történelem órákon is. A felépítése időrendi, az első fejedelemasszonyunktól Sarolttól, egészen a tavaly elhunyt Dévény Annáig.

Nem száraz tananyagot kell elképzelni, hanem olyan könyvet, amit ha olvasol, a tudás csak úgy beköltözik a fejekbe. Egy-egy elszánt nőről megtudjuk a kötelező adatokat - mert azt illik tudni -, ki volt, mikor élt, mivel foglalkozott, de vannak mellette olyan apró információ morzsák, amitől tovább akarja olvasni az ember. Olyan nőket ismerhetünk meg, akik nem csak elszántak, hanem valamiben az elsők voltak: az első költőnő, cigányprímás, díva, huszár főhadnagy, felfedező, orvosnő, pilóta nő, mérnök nő, ügyvéd.

Mind olyan korokban éltek, ahol ha valaki nőnek született, az járt egyfajta megkülönböztetéssel, de ők kiálltak önmagukért és az álmaikért, így érve el céljaikat. Inspiráló életek bontakoznak ki az olvasó előtt, aki nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy bepillantást nyerhet eme női sorsok alakulásába. Vannak elődök, akiknek sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülne?

Én édesanyaként arra próbálom megtanítani a körülöttünk élő szülőket, gyerekeket, hogy fogadják el, ha egy kislány nem a babákért, hanem az autókért van oda. Nincs ezzel semmi baj. Elfogadás, tisztelet mindenkivel szemben, és hogy senki ne adja fel az álmait! Akad olykor kis nehézség, de mindig van kiút, megoldás. Merjünk lépni önmagunkért, ne törődjünk bele abba, ha valaki skatulyába dug, nem kell ott ragadni!

Én nagyon örülök ennek a könyvnek, mert inspiráló. Kicsit el is szégyelltem magam, hogy nem mindenkiről tudtam elsőre, hogy kicsoda és miért került ebbe a könyvbe, majd elolvasva rájöttem, hogy mindenkinek van benne helye, legyen az most éppen fiatalon hajóstoppos, vagy éppen egy ikonikus személy.

Ez a könyv ha fel is kerül most a polcra, biztosra veszem, hogy sokszor nyitom majd ki, és olvasok bele, ha inspirációra, erőre lenne szükségem.

A kötet célja, hogy tanítson, és ennek maximálisan eleget tesz. Ezért is merem ajánlani történelem tanároknak, olyan olvasóknak, akik kíváncsiak a múltra, és akik szeretnék megtudni az 50 elszánt magyar nő életét, munkásságát és hagyatékát, amit az utókorra hagytak munkájukkal és kitartásukkal.

Nagyon tanulságos, inspiráló… és nem utolsó sorban informatívan szép!

Köszönöm a Kolibri kiadónak, hogy megleptek egy példánnyal!

Olvassátok szeretettel:
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr5714063971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.06.25. 09:27:02

Örölök annak, hogy van ilyen könyv, örülök annak is, hogy vannak sikeres, híres magyar nők, de még egy ilyen könyv ajánlójában sem kellene olyan túllelkesült butaságot írni, mint hogy bolygókat neveztek el magyar nőkről. Hacsak nem a Vénuszra gondolt az illető. Kisbolygót már tudnék mondani, de illene ismerni a különbséget. Csak megnyugtatásul: magyar férfiról sem neveztek el bolygót.

VargAda 2018.06.25. 09:29:08

@Androsz: Kedves Androsz!

Igazad van, ez a kiadó által megadott ajánló szöveg, de jeleztem feléjük ezt az észrevételt!

Szép napot :)
VargAda
süti beállítások módosítása