Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

KÖNYVKRITIKA - Farkas Róbert - Eszes Róka-sorozat I., II., III.

2018. május 25. - VargAda

Első könyvem az univerzumról - Hogyan születnek a csillagok?

4065136_5.jpg“Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl.

Ez a könyv az első könyved az univerzumról.”

 

Első könyvem a fénysebességről - Mitől világít a Nap?

covers_480746.jpg“Az Első könyvem az univerzumról a csillagok és bolygók titkait hozta el a legkisebbeknek. És máris itt a folytatás! Róka papa ezúttal arról mesél, mitől világít a Nap, és miért nem pukkan ki, mint egy lufi. A kisrókának persze számtalan kérdése van még: miért nem tudunk akármekkorát ugrani? Milyen gyorsan közlekedik a fény? És mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik?

A nagy sikerű Eszes Róka-sorozat második darabja a fenti kérdésekre adja meg a választ, a legkisebbek számára is érthetően.

Ez a könyv az első könyved a fényről és a gravitációról.”

Első könyvem a téridőről - Mitől lassul az idő?

elso-konyvem-a-teridorol.jpg"Farkas Róbert, az Astronaut néven ismert grafikus lányának írta és rajzolta meg az Eszes Róka-sorozat első kötetét. Az Első könyvem az univerzumról később kisgyerekek százaihoz hozta közel az égbolt csodáit, míg a sorozatban megjelent második könyv, az Első könyvem a fénysebességről a fény és gravitáció kérdéseivel foglalkozott a legkisebbek számára is érthető, mesés módon.

A csillagok és a bolygók, a Nap és a fénysebesség titkai után a kisróka ezúttal az időről tud meg sok mindent Róka papa meséjéből. Vajon miért nem tudjuk utolérni a fényt? Mitől mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk? Miért telik másképp az idő, amikor jól érezzük magunkat, mint amikor unatkozunk, és lehetséges-e az időben utazni?

A legkisebbeknek szóló Eszes Róka-sorozat harmadik és egyben záró darabja az első könyved a relativitásról és a téridőről."

KIADÓ: KOLIBRI KIADÓ | OLDALSZÁM: 36 |
KIADÁS ÉVE: 2017 / 2018 | MŰFAJ: GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI

Megvan az a kép, amikor az Agymenőkben megjelenik Sheldon Cooper, és mond valamit a fizika és kémia találkozásakor létrejövő izéről, és te tudod, hogy ezt biztos, hogy tanultad, illetve tanították a suliban, de fogalmad sincs róla, mi lesz a válasz… majd Sheldon elmondja, és a térdedre csapsz, hogy tényleg…

Na, ezt éreztem, amikor először a kezeimbe fogtam a Farkas Róbert által készített kis mesekönyveket, értettem, felfogtam, tanultam… na de, hogy mese legyen belőle?

Megmutattam a férjemnek, aki meglepetésemre elolvasta és azt mondta: “ez jó!”, mire azt válaszoltam: “áruló!” Utáltam a kémiát és a fizikát, de legjobban a matekot, mert az irodalom és a történelem engem mindig is jobban érdekelt, de ezek a kis rókák, hogy is fogalmazzam meg: elvették a szívemet, imádtam őket. A kis keményfedeles könyvecskék aztán a kislányom kezeibe kerültek, aki rögtön elkezdte lapozgatni. Mivel még nagyon kicsi, az olvasás részét egy kicsit megszenvedtük, de a képeket minden egyes alkalommal megcsodálta, mutogatott, babanyelven mondta a hozzáfűznivalóját, így ez a könyv engem kötött le leginkább.

img_3397.jpgNem véletlen a korhatáros besorolás, 3-6 év közötti gyerekeknek ajánlják, amit én úgy értelmezek, hogy leginkább fiúknak, “mini Sheldonoknak”. De ez a 36 oldal csupa okos és hasznos dolgot tanít a gyerekeknek, hiszen a meséken keresztül tanulnak meg mindent a világról és önmagukról is. A keresztfiam volt a másik tesztalanyom, aki leült és neki fel kellett olvasni a könyvet. Minden oldalnál volt valami plusz kérdése, amit egyszer magának az írónak is el fogok juttatni.

A harmadik könyv nekem kicsit sok volt, abból a szempontból, hogy nem mindent értettem meg belőle. Sok olyan információval van tele, ami lehet több magyarázattal érthetőbb lenne, mint ami a könyvben szerepel. Ez tényleg fizikáért rajongóknak ajánlanám, akik szeretik az olyan kifejezéseket hogy ikerpardoxon, relativitáselmélet, téridő, Planck-idő, kvantumféreglyukak...stb.

Ezek a könyvek a maga nemében hiánypótlóak, és én személy szerint nagyon örülök, hogy megjelent a Kolibi Kiadó gondozásában, és várhatóan megszületnek az újabb csodákról szóló kis kötetek. A grafikák csodaszépek, a szövegek érthetőek, és a gyerekek imádni fogják.

Ajánlom a fizikáért rajongóknak, és szüleiknek, mert a kis rókák nagyon cukik.
VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr5314003180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Natulcien.style 2018.05.26. 16:23:38

Pont a napokban néztem ki én is ezt a sorozatot, mert imádom az asztrofizikát gyermekem apukájával együtt. Így egyértelmű volt, hogy inkább magunknak vesszük meg, mint a 11 hónapos kislányunknak. Van viszont hasonló témájú könyv, amit szintén szeretnék beszerezni: Stephen és Lucy Hawking George kulcsa a rejtélyes univerzumhoz a címe.

VargAda 2018.05.26. 16:25:40

@Natulcien.style: Imádni fogjátok, mert tényleg nagyon cuki, és jól felépített a kis könyvek. A másfél éves lányom mindennap lapozgatja, mert csodaszépek a grafikák is.
süti beállítások módosítása