Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Miért jó, és miért nem könyves bloggerekkel dolgozni...

Nézd meg kivel akarsz együttműködni!

2018. január 21. - VargAda

Miért jó, és miért nem könyves bloggerekkel dolgozni…

Nagyon sok csoportban vannak megjegyzések, hogy ilyen vagy olyan bloggerrel ne dolgozz együtt, mert nem tartja be a szavát...sajnos egyre rosszabb hírük van a könyves "hivatásos" bloggereknek, pedig az ő munkájuk szerintem nagyon fontos! Fontos, mert az olvasás népszerűsítése miatt nem baj, ha sokan olvasnak, és tájékoztatnak a legújabb könyvekről és arról, hogy azok miről szólnak.

Nem csak azért írom ezt le, mert három év alatt sok kiadóval, és még több íróval készítettünk projekteket, dolgoztunk együtt, és hívtuk meg őket a rendezvényeinkre, hanem mert hiszem azt, hogy egy új generáció munkája van annyira értékes, mint egy beauty bloggeré. Bár tudom, és tisztában vagyok vele, hogy nem lehet őket egy kalap alá venni.

miert_igen_miert_nem.jpg

Először azért tegyük fel a kérdést, hogy milyen könyves bloggerrel akarsz együttműködni?

- olyannal, akinek a véleménye nem befolyásolható pénzzel, kizárolagósággal,

- vagy olyannal, aki nem fogja magát meghazudtolni, és le fogja írni azt is, ha nem tetszett neki a könyv? Vállalva a rizikót!

- vagy olyannal, aki letett már az asztalra valamit, de nem minden héten tesz ki bejegyzést, de mégis egy megbízható blogger hírében áll?

Van-e olyan könyves blogger, akinek tetszik a stílusa?

Ehhez előtte kell egy kis kutatómunka, amire mindenkit buzdítok. Keressél rá a kedvenc könyvedre, és olvasd el a róla szóló kritikákat. Csinálj egy táblázatot, értékeld a bloggereket, írj véleményt róluk, és döntsd el, akarsz-e velük dolgozni vagy sem?!

Mire figyelj oda?

- néz utána, hogyan ír,

- van-e benne helyesírási hiba,

- milyen a fogalmazása.

- milyen témákban ír - mert ha horrort akarsz népszerűsíteni, ne egy romantikus könyveket szerető bloggert keressél meg.

- nézd meg, mikor posztol, és milyen felületeket használ. (ha pár hónapja nem posztolt, legyen gyanús!)

Ezek mind fontos dolgok, hogy ne járj pórul, és ne te legyél az, aki újra azt írja, hogy "soha többet könyves bloggerrel!"

Tény, hogy sokan vannak. Tény, hogy sok olyan van, aki nem tud könyvkritikát írni. Itt még nem is beszélek a könyvgyűjtőkről, akiknek elküldöd a könyvet és soha többet nem jelentkezik, a nyereményvadászokról...stb.

Miért nehéz együtt működni egy jó / ügyes könyves bloggerrel?

  1. Valószínűleg, mivel jól ír, rengeteg könyvet kap, és a határidőkkel lehetnek nehézségei.
  2. Van, aki már azon a szinten van, hogy pénzért sem tudja elvállalni az új könyveket.
  3. Idő, idő, idő...az ő munkája nem olyan, hogy kipróbálja, felveszi, beszél róla 5 percet és ír róla 500-800 karaktert, csinál 5 képet...Hanem olvas, jegyzetel, ír, publikál. Nem megfogható a munkafolyamat, nem gyorsítható...mert ha siet, nem leszel elégedett az eredménnyel.
  4. Szubjektív, hogy mit gondol a könyvről, és hogy neki ez mennyire tetszett, vagy sem!

Én azt tanácsolom minden írónak és kiadónak egyaránt, hogy mielőtt elkezdenek minden bloggert megszórni könyvekkel, nézzenek utána, ki is az illető, és mit ír. Így megelőzhető az a mérhetetlen elégedetlenségi hullám, ami ma éppen tombol az interneten.

Nem kell mindenkivel együttműködni!

Csak azzal, aki megérdemli!

VargAda

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr3413583571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása