Könyvek, Anyaság, és minden más, ami érdekel...

VargAda.blog.hu

VargAda.blog.hu

Írók vs könyves bloggerek - vajon kinek van igaza?

2018. január 15. - VargAda

Tegnap eljutott hozzám egy író blogja, aki szépen szólva szétszedte a könyves bloggereket, hogy milyen rosszakat írtak már a könyvéről, miközben neki ez pénzbe került (könyv+posta!).

Kényes téma, és mi is rendszeresen belefutottunk. Ezért is szeretném megosztani veletek a tapasztalatokat, amit a Kildara bloggereivel sokszor megéltünk.

De kezdjük tényleg a legelejéről, ki kicsoda!

1. A magánkiadás mit jelent?
Rengeteg pénzt költött az író, hogy kiadásra kerüljön a könyve.
Ennek nagyon sok hátránya van!
- bevételt akar generálni, mert mégis az ő pénze áll benne,
- övé minden szerzői jog, és minden felelősség is,
- sajnos, sok ilyen könyvön látszik, hogy gond van a szerkesztéssel, nyomdai minőséggel, korrektúrával...stb.,
- nincs mögötte marketing és az írók kapkodnak ha reklámozni kell a könyvüket, hogy bevételük legyen,
- elkezdik magukat hirdetni, de mégsem jön a várt siker, elkezdik keresni a megoldásokat, és ilyenkor jönnek a könyves bloggerek, közönségtalálkozók...a lehetőségek!

2. Kiadók által kiadott könyveknek van előnye és hátránya is!
- első körben beszélni kell a szerzői jogokról, amiről sokaknak le kell mondani, hogy a könyve megjelenhessen...
- ezért cserébe kap marketinget, kiadó szétküldi a könyvet a boltokba, vagy felteszi a webshopjába és intézi a postát, a könyves bloggereket...stb.
- ha már megjelent, te mint író tudsz róla posztolni, és megoszthatód a kiadó által kiküldött és elkészült recenziókat (amiket erre a célra tesznek félre), szervezhetnek közönségtalálkozókat, dedikálásokat könyvhétre, rendezvényeket...stb.
- de találkoztunk olyan kiadó által kiadót könyvekkel, amikben rengeteg hiba volt, stilisztikailag, formázásokban, fordításban...stb.
- Lehet soha nem kapsz belőle pénzt, de a neved forogni fog, ha ügyes vagy!

3. Könyves bloggerek!
Én minden alkalommal, ha magánkiadás által megjelent könyv írója keresett meg minket, mi minden esetben kértünk könyvet. Nem pdf-et, vagy éppen word doksit, hanem papír alapon könyvet. Ezért a könyves blogger megdolgozott, és dolgozni fog vele, mert az ő ideje nincsen ingyen!!
Hozzáteszem, hogy sok író nem akart velünk dolgozni emiatt, mert hogy neki az nem jó, de van ingyen pdf. Hát nem!  Értem én, hogy az a könyv annak az írónak pénzbe kerül, de fordítsuk meg a gondolatmenetet!

pexels-photo-459300.jpeg

Te, mint író kapsz érte reklámot, mert a könyves blogger megosztja a csoportokban, a blogján, a facebook oldalán, molyon, készít képet az instagram-ra, mert ő maga is ki akar tűnni a kritikával, és meg akarja mutatni, hogy min dolgozott. Ha jó arc, még játékot is csinál, és kéri, hogy kövessék be a te oldaladat is...

Jól olvastátok a könyves blogger dolgozott a könyvvel! Sokan úgy gondolják, hogy a könyves bloggerek, csak olvasnak és írogatnak. Van aki tényleg! De egy könyv ha jó, kb 2-3 nap alatt kiolvasásra kerül. Pár nap kell ahhoz, hogy meg is írja a recenziót róla, idézetet keressen, ami lehet az ő ízlésének megfelelő, és ezért a blogger vállalja a felelősséget!

Nem szeretem azt látni, hogy pl: vannak csoportosulások, és mindenki szinte ugyanazt írta, mert pl.: megcsúsztam a határidővel. Vagy, hogy egy tényleg rossz könyvet mindenki a magasba emel, miközben olvashatatlan. Mások vagyunk, más könyvek érdekelnek és kötnek le mindenkit, de a vélemény szabadságával még most sem tudnak egyesek mit kezdeni. Ehelyett, szidnak, személyeskednek, és osztják az észt, ahelyett, hogy kívülről nézve a könyvet, írnának róla véleményt. Miért tetszett és miért nem?! Ehelyett odavágjuk, hogy "szar volt..." az nem könyvkritika!

A Recenzió megírása során objektívnek kell maradni!  A latin eredetű szó jelentése könyvkritika, könyvbírálat, de az ismertetés tárgya nemcsak könyv lehet, hanem egy cikk, művészeti alkotás is, melynél megengedett a kritika – mi most csak a könyvekről beszélünk. 

Az íróknak, meg ha már publikálták a művét, bocsánat de "bírni kell a kritikát", és tanulni kell belőle. Mert ha mindenki kritizálja a könyvet, hogy pl.: átlátszott a lap és nem volt jó olvasni, mert túl kicsik voltak a betűk...akkor tudod, hogy az emberek olvasnák, de...vagy ha sokan megszólják, hogy mutasd meg nyelvtanárnak, akkor tudod mire kell legközelebb figyelni. Tanuljatok a hibáitokból, még akkor is ha tudom, hogy a magánkönyvkiadás drága mulatság.

A könyves bloggereknek, meg jó lenne megtanulni, hogy miként lehet akár egy rossz könyvről úgy könyvbírálatot írni, hogy ne legyen belőle világháború!

Erről hamarosan írni fogok, de addig is kövessetek!

VargAda

A bejegyzés trackback címe:

https://vargada.blog.hu/api/trackback/id/tr713577013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása